Til forsiden

Amyloid-scanning

Ved at indgive et sporstof kaldet Pittsburgh Compound B, forkortet PiB, som binder sig til ophobninger af beta-amyloid, kan man med PET-scanning få indblik i mængden af beta-amyloid i hjernen. PET-PiB-scanning anvendes indtil videre mest til forskning og udføres kun på enkelte universitetssygehuse.

PET-PiB udgør en ganske følsom undersøgelsesmetode, der potentielt kan afsløre tidlige tegn på Alzheimer i hjernen, flere år før sygdommen faktisk bryder ud. Man kan med stor sikkerhed afklare, om en given patient har beta-amyloid i hjernen ved en simpel visuel bedømmelse af en PET-PiB scanning. PET-PiB undersøgelse af ældre uden demens viser imidlertid, at ca. hver fjerde har ophobning af beta-amyloid i hjernen - vel at mærke uden at udvise tegn på demens. Forløbsundersøgelser viser en sammenhæng mellem ophobning af beta-amyloid - påvist ved hjælp af PET-PiB scanning - hos raske ældre og senere udvikling af Alzheimer. Så hvis en person har svækket kognitiv funktion og en PET-PiB scanning viser ophobning af beta-amyloid, er der høj sandsynlighed for, at det drejer sig om Alzheimers sygdom.

rask_hjerne_beta_amyloid

PET-PiB scanning af beta-amyloid, der udfældes i hjernen ved Alzheimers sygdom. En rask person har kun ganske små mængder af beta-amyloid (grønne områder på øverste scanning), mens en patient med Alzheimers sygdom har betydelig ophobning (orange-røde områder nederst).

 

 

 

 

syg_hjerne_beta_amyloid

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Senest opdateret: 30. maj 2017