Til forsiden

Kost og ernæring

Der er mange muligheder for at påvirke risikoen for kognitiv svækkelse og demens via den kost, man spiser. Befolkningsundersøgelser viser, at 'middelhavskost' og beslægtede kostsammensætninger er associeret med nedsat risiko. Omvendt ser mangel på B- og D-vitamin ud til at være forbundet med øget risiko for kognitiv svækkelse eller demens.
grøntsager_1200x800 farvejusteret.jpg

Sammenhængen mellem kost, vitaminer, sporstoffer mv. og risiko for kognitiv svækkelse eller demens er primært belyst via befolkningsundersøgelser. Det skyldes, at det er vanskeligt at gennemføre randomiserede, kontrollerede kliniske forsøg, hvor deltagernes spiser bestemte typer kost gennem en tilstrækkelig lang periode.

Der er en vis evidens for, at kostsammensætninger med et højt indhold af bl.a. grøntsager – især af den grønne, bladrige slags bælgfrugter, olivenolie, fisk og skaldyr er associeret med en nedsat risiko for kognitiv svækkelse eller demens. Der foreligger bedst dokumentation for tre typer af kost:

  • Middelhavskost
  • Blodtrykssænkende kost (the Dietary Approaches to Stop Hypertension; DASH)
  • MIND-diæten (the Mediterranean-DASH diet intervention for neurodegenerative delay)

En kost rig på mættede fedtstoffer og transfedtsyrer er tilsyneladende forbundet med øget risiko for kognitiv svækkelse eller demens, hvorimod enkelt- og flerumættede fedtsyrer – herunder omega-3 fedtsyrer muligvis har en beskyttende virkning.

Mangel på B- og D-vitamin er forbundet med øget risiko for kognitiv svækkelse eller demens. Tilsvarende er et højt niveau af homocystein, der er en biologisk markør for B-vitaminmangel, forbundet med øget risiko.

Hvis man allerede er dækket ind med hensyn til B- og D-vitamin via almindelig varieret kost og sollys, opnår man ingen yderligere beskyttende virkning ved at supplere med vitamintilskud. Resultaterne vedrørende antioxidanter (E- og C-vitamin, flavonoider) er modstridende.

Ginkgo biloba har en gavnlig effekt på det kognitive og praktiske funktionsniveau hos personer med demens. Indtagelse af kaffe og te er associeret med mindsket risiko for kognitiv svækkelse eller demens.

(Opdateret juli 2016)  

Senest opdateret: 12. august 2016