Til forsiden

G8-landene satser på demensforskning og forebyggelse

20. december 2013 af Kasper Jørgensen

Ved topmødet om demens den 11. december i London fastlagde G8-landende en ambitiøs køreplan med sigte på at finde en kur eller en sygdomsmodificerende behandling af demens omkring år 2025. Hovedpunkterne i køreplanen er investering i forskning, internationalt forskningssamarbejde samt forebyggelse.
G8 demtia 2013 logo

Udfordringen er til at få øje på. G8-landene anslår, at der i dag lever ca. 36 millioner mennesker med demens verden over - et antal der forventes at stige til næsten det dobbelte om 20 år. Omkostningerne forbundet med demens skønnes aktuelt at ligge i omegnen af 604 milliarder dollar og det støt stigende antal demente forventes med årene at tvinge de offentlige budgetter i knæ.

Men hvis man for eksempel kunne udskyde den gennemsnitlige debutalder for demens i blot to år, ville antallet af demenstilfælde i 2050 kunne mindskes med 22-23 millioner.

Nogle af de midler, som G8 vil tage i brug for at knække den truende demenskurve, er:

 • investering i udvikling og afprøvning af ny lægemidler
 • stærkere internationalt forskningssamarbejde med deling af data og fri adgang til offentligt finansierede forskningsresultater
 • forebyggelse af demens

Demens kan forebygges

I et åbent brev i Journal of Alzheimer's Disease i december 2013 opfordrer 109 forskere fra 36 lande (herunder Danmark) G8-landenes regeringer til at rette fokus mod forebyggelse af demens.

Eksperterne foreslår, at man på baggrund af den allerede foreliggende videnskabelige evidens tager initiativ til at oplyse især den midaldrende del af befolkningen om at en sund livsstil kan medvirke til at forebygge demens.

Befolkningen bør specifikt opfordres til at:

 • ophøre med at ryge
 • være fysisk aktive
 • spise en kost rig på frugt, grøntsager og fisk (middelhavskost)
 • undgå fedme og diabetes
 • begrænse alkoholforbruget
 • få behandlet for højt blodtryk

Forskerne henviser til, at ca. halvdelen af den store nedgang i antallet af tilfælde af hjertekarsygdomme og apopleksi gennem de seneste 50 år skyldes offentlige tiltag til begrænsning af risikofaktorer.

De vurderer, at op imod halvdelen af alle tilfælde af Alzheimers sygdom måske skyldes kendte risikofaktorer, og at omlægning af livsstil og bedre folkesundhed må forventes at have en betydelig og langsigtet effekt i retning af færre tilfælde af demens.

Eksperterne opfordrer endvidere til, at man identificerer grupper af personer med høj risiko for udvikling af demens og gennemfører videnskabelige forsøg for at afklare den forebyggende effekt af følgende:

 • motion
 • kontrol af blodsukker, herunder behandling af diabetes
 • behandling af depression
 • behandling af for højt blodtryk
 • B-vitaminer
 • omega-3 fedtsyrer
 • kognitiv træning
 • sociale aktiviteter