Til forsiden

Nyheder om demens

Her kan du læse nyt fra demensområdet.

Du kan også vælge udelukkende at se de seneste internationale forskningsnyheder.

Søg i nyheder om demens


20160126TB_NVD_Genre30-1200x800.jpg
Reviderede diagnosekriterier for progressiv supranukelær parese

Progressiv supranukelær parese (forkortet PSP) er en forholdsvis sjælden sygdom indenfor gruppen af atypiske Parkinsonsygdomme. De nuværende diagnosekriterier tager ikke højde for, at der kan være stor variation i sygdomsbilledet. Men nu har en gruppe internationale eksperter opdateret og udvidet diagnosekriterierne, så det er muligt både at stille en mere præcis diagnose og at diagnosticere patienten tidligere i sygdomsforløbet. 

17. august 2017

Blodproeve 1100x500 px
Niveau af apolipoprotein E i blodet knyttet til risiko for demens

Danske forskere påviser i et stort genetisk studie en årsagssammenhæng mellem et lavt niveau af apolipoprotein E i blodet og demens. Studiet er baseret på data fra mere end 106.000 danske borgere, hvoraf 75.000 fik foretaget en genotypebestemmelse.

10. august 2017

Forebyggelse.jpg
Stort potentiale i forebyggelse af demens

På baggrund af en omfattende gennemgang af den foreliggende forskning vurderer eksperter, at op imod 35 % af alle tilfælde af demens kan tilskrives en række risikofaktorer, der principielt kan forebygges. Det drejer sig om kort eller manglende skolegang, forhøjet blodtryk, overvægt, høretab, depression, type 2 diabetes, fysisk inaktivitet, rygning samt social isolation.

9. august 2017

Demensdage_2017_069_web.jpg
DKDK årskursus sætter fokus på ulighed i sundhed

Danske Demenskoordinatorer i Danmark (DKDK) holder årskursus 20.-22. september. Nationalt Videnscenter for Demens’ uddannelseskonsulenter deltager og er som vanligt også repræsenteret med en stand. Årskurset tager i år afsæt i den voksende debat om ulighed i sundhed.

9. august 2017

grøntsager_1200x800 farvejusteret.jpg
Beskytter olivenolie mod Alzheimers sygdom?

Middelhavskost har i en række befolkningsundersøgelser vist sig at være associeret med en mindsket risiko for udvikling af kognitiv svækkelse og demens senere i livet. Olivenolie er en vigtig ingrediens i middelhavskost, og forsøg med ekstra jomfru olivenolie (på mus) tyder på, at olien kan lægge en dæmper på ophobning af skadelige proteinstoffer i hjernen og aktivere cellernes affaldshåndtering.

1. august 2017

madrasser-1200x800.png
Dårlig søvn knyttet til Alzheimers sygdom

Niveauet af proteinstoffet beta-amyloid i hjernen stiger efter blot en enkelt nats dårlig søvn, mens niveauet af tau protein øges efter cirka en uges dårlig søvn. Ophobning af beta-amyloid og tau i hjernen fungerer som biologiske markører for Alzheimers sygdom. Resultaterne indikerer, at kroniske søvnproblemer midt i livet måske bidrager til at øge risikoen for senere udvikling af Alzheimer.

11. juli 2017

Senest opdateret: 05. juli 2017