Til forsiden

Mangel på signalstof

Ved Alzheimers sygdom nedsættes koncentrationen af flere af hjernens signalstoffer.
01_neurons_lg_web.jpg
Kommunikation i den raske hjernes neurale netværk. Signalstof udløses præsynaptisk, passerer synapsen og binder sig til receptorer postsynaptisk (gengivet med tilladelse fra the National Institute on Aging/National Institutes of Health)

Kommunikation mellem neuroner

Kommunikation mellem neuronerne finder sted i mikroskopiske mellemrum, synapser, mellem axonens endepunkter og den modtagende neurons dendritter. Når en nerveimpuls ankommer til axonens endepunkt (terminalen) frigøres et signalstof - en neurotransmitter - der bevæger sig tværs over synapsen og binder sig til en modtager (receptor) på den modsatte (postsynaptiske) side. Man har kendskab til omkring 200 forskellige signalstoffer, der anvendes i nervesystemet.

Mangel på signalstof

Ved Alzheimers sygdom falder koncentration af flere af hjernens signalstoffer. Der sker bl.a. en gradvis nedbrydning af de neurale netværk i hjernen, der anvender signalstoffet acetylkolin til indbyrdes kommunikation (kolinerge netværk). Acetylkolin bliver så at sige en mangelvare i den Alzheimerramte hjerne. Hjernens kolinerge netværk og signalstoffet acetylkolin er involveret i kognitive funktioner som opmærksomhed og hukommelse. Mangel på acetylkolin øger tilsyneladende også risikoen for udvikling af neuropsykiatriske symptomer. 

Lægemidlers virkning

Acetylkolin spaltes naturligt af enzymet acetylkolinesterase, der er virksomt i synapsen, hvorefter dets bestanddele (eddikesyre og kolin) genoptages i terminalen. I et forsøg på at afbøde manglen på acetylkolin ved Alzheimers sygdom har man siden slutningen af 1990'erne anvendt tre lægemidler (donepezil, galantamin, rivastigmin), der hæmmer virkningen af acetylkolinesterase.

Det kolinerge system. Kilde: http://www.cnsforum.com/

Det kolinerge system. Ved Alzheimers sygdom ses degeneration af nerveceller i subkortikale områder og i hjernebarken, der kommunikerer ved hjælp af signalstoffet acetylkolin, og dermed nedsat transmission af signalstoffet i hjernen.
Ordforklaring: cerebral cortex: hjernebark; nucleus of meynert: Meynerts basale kerne; brainstem nuclei: hjernestammekerner.

 

Senest opdateret: 01. april 2016