Til forsiden

ReACT - baggrund for forskningsprojektet

Ny app til mennesker med demens: Forskningsprojektet ReACT inddrager brugere i udvikling af app og giver ny viden om, hvordan hverdagsteknologi kan støtte hukommelse og struktur i hverdagen. Forskningsprojektet ledes af neuropsykolog og ph.d.-studrende Laila Øksnebjerg. 
20170316TB_NVD_Diverse09_web.jpg

Formålet med ReACT forskningsprojektet er at undersøge, hvordan iPads med en skræddersyet app kan anvendes af personer med demenssygdom til at kompensere for kognitive vanskeligheder og dermed mestre hverdagslivet bedst muligt.

Baggrund for projektet

Forskningsprojektet ReACT tager udgangspunkt i det store potentiale, der ligger i at anvende alment tilgængelig og let anvendelig teknologi til støtte af kognitive funktioner i hverdagslivet hos mennesker med demens.

Der findes en støt voksende mængde af apps og programmer til mennesker med demens, men både i Danmark og internationalt er der begrænset forskningsbaseret viden og evidens omkring brugen af it-redskaber og implementeringen af disse i hverdagslivet hos mennesker med demens.

ReACT-projektet er unik i både dansk og international sammenhæng ved at bidrage med metodeudvikling og evidens på flere niveauer:

  • Udvikling af ny teknologi (skræddersyet app).
  • Undersøgelse og afprøvning af metoder til brugerinddragende innovation af teknologi indenfor demensområdet.
  • Ny metode og viden om, hvordan teknologi kan implementeres og fastholdes i hverdagslivet hos mennesker med demens og deres pårørende.
  • Udvikling og test af teknologibaseret dataindsamling, som et væsentligt nyt supplement til mere traditionel dataindsamling indenfor demensforskningen.

Innovationsproces med brugerinddragelse

Nationalt Videnscenter for Demens har udviklet ReACT-appen i et offentligt-privat innovationsprojekt med firmaet BridgeIT.  Funktionerne i appen er designet og udviklet på baggrund af workshops, med input fra mennesker med demens, pårørende og fagpersoner. Dernæst har brugerne været tæt involveret i test og optimering af appens funktioner. 

20170124TB_NVD_Ipad05_web_250px_bred.jpgResultatet er en brugervenlig og driftsstabil app, som kan anvendes i af mennesker med demens i let-moderat stadie til at støtte hukommelse, struktur og kommunikation i hverdagen. Det er muligt at tilpasse appen til brugerens individuelle behov og it-færdigheder ved at fjerne funktioner i menulinjen nederst, så kun det relevante er tilgængeligt. 

Pårørenden eller andre kan desuden nemt støtte den daglige brug af appen ved også at have adgang til appen og fx lægge kalender og dagbogsnotater ind. 

Omdrejningspunktet i ReACT-appen er en kalender, hvor der nemt og fleksibelt kan skiftes mellem forskellige visninger, og hvor brugeren altid kan finde ”nu” via tydelige animationer. Det er muligt at støtte hukommelsen og overblikket i hverdagen via kalenderaftaler med nem og fleksibel brug af påmindelser, dagbogsnotater med billeder, nem kobling til kontaktpersoner, tjeklister og huskeseddel.

Appen er udviklet til iPad. 

I løbet af forskningsprojektet vil ReACT-appen automatisk indsamle data, som i detaljer kan afdække brugernes faktiske anvendelse af appen.

Brugertests og fri adgang til appen i 2018

Forskningsprojektets første to studier er afsluttet. 

Appen er dels blevet testet og videreudviklet via studie 1, hvor 20 mennekser med Alzheimerssygdom har fået mulighed for at bruge ReACT-appen via et rehabiliteringskursus. Pårørende har også været tilknyttet. tre danske hukommelsesklinikker (Rigshospitalet, Herlev-Gentofte Hospital og Sjællands Universitetshospital) deltog i dette studie. 

I studie 2 blev appen gjort til gængelig for alle patienter i 8 hukommelsesklinikker i Danmark. Brug af appen/implementering i hverdagslivet hos brugerne sket her via skræddersyet web-baseret materiale udviklet på baggrund af erfaringerne med implementering i studie 1. 

I det tredje og sidste studie er appen nu gjort frit tilgængelig for alle. Appen kan hentes gratis i Apples AppStore, og derefter kan man oprette sig som ny bruger af appen. Resultaterne og erfaringerne fra de to første studier bringes videre til dette studie og det materiale, der er udviklet, er tilgængeligt her:  www.videnscenterfordemens.dk/reacthjaelp

 

Senest opdateret: 13. marts 2018