Til forsiden

Pressemeddelelse: DemensDagene 2015 sætter fokus på et demensvenligt samfund

DemensDagene 2015 samler 11.-12. maj flere end 900 fagfolk fra hele landet til konference med temaet 'Et demensvenligt samfund'. 
demensdagene_Tivolisalen.png

”Mennesker med demens har samme behov som alle andre for at føle sig inkluderet i familien, vennekredsen og samfundet for at kunne leve et godt liv. Men de har behov for støtte og hjælp, for at det kan lykkes. Det er præcis baggrunden for, at vi med DemensDagene 2015 sætter fokus på, hvordan vi kan indrette et demensvenligt samfund”, fortæller professor, overlæge dr.med. Gunhild Waldemar, der leder Nationalt Videnscenter for Demens. 

På konferencen præsenteres desuden for første gang resultater fra det 3-årige forskningsprojekt ADEX, hvor patienter med Alzheimer har deltaget i fysisk træning samt et nyt modul i e-learningskurset ABC Demens. Modulet har fokus omgivelsernes betydning for mennesker med demens. 

De mere end 900 deltagere på konferencen arbejder alle med demens inden for pleje og omsorg, udredning og behandling. Der er fortsat åbent for tilmeling. I 2014 deltog 5.000 fagfolk – fra SOSU-assistenter til overlæger – i kurser eller konferencer arrangeret af Nationalt Videnscenter for Demens. 

DemensDagene 2015 indledes med tre stærke bud på et demensvenligt samfund:   

 • Alistair Burns er professor i gerontopsykiatri og national koordinator for den britiske premiereminister David Camerons ambitiøse demensplan, der blev kickstartet ved G8-topmødet i december 2013. Alistair Burns fortæller om arbejdet med at gøre Storbritannien til et demensvenligt samfund.
 • Yvonne van Amerongen er kvalitets- og innovationschef i den hollandske demenslandsby Hogewey, der har 152 beboere med svær demens. Landsbyen er bl.a. indrettet med torv, supermarked, cafe, frisør og en pub. Plejepersonalet er til stede døgnet rundt og støtter beboerne i deres daglige gøremål. Alle omgivelser og indretning er gennemtænkt demensvenlige. Yvonne van Amerongen vil give et indblik i livet i landsbyen.
 • Birgitte Vølund er landsformand for Alzheimerforeningen, uddannet sygeplejerske og master i gerontologi. Birgitte Vølund vil præsentere Alzheimerforeningens visioner for, hvordan vi i Danmark kan arbejde os frem mod et demensvenligt samfund. 

Under den to dage lange konference kan deltagerne blive klogere på:

 1. Velfærdsteknologi: Kan velfærdsteknologi påvirke ældres sociale liv? Hvordan kan teknologi bruges som støtte af kognitive færdigheder hos mennesker med Alzheimer? Hvilke muligheder er der med stimulering med billeder, lyd og lys?
 2. Det digitale samfund: Digital post, selvbetjeningsløsninger, rejsekort, netbank og nethandel giver nye muligheder – også for mennesker med demens og deres pårørende – men hvilke etiske og juridiske dilemmaer skal vi være opmærksomme på? 
 3. Hukommelsesbesvær, men ikke demens (MCI): Hvordan spotter man de første spæde tegn på en demenssygdom, og hvad har det af betydning for diagnosticering og det videre sygdomsforløb?
 4. Udfordrende adfærd: Hvordan kan plejepersonale med socialpædagogiske metoder forebygge, at mennesker med demens reagerer med aggressiv og voldsom adfærd?  
 5. Alzheimers sygdom: Hvor langt er forskningen inden for den mest udbredte demenssygdom?  Første præsentation af resultater fra det 3-årige forskningsprojekt ADEX, hvor patienter med Alzheimers sygdom har gennemført hård fysisk træning. 
 6. Fysisk aktivitet til hjemmeboende: Hvordan kan det i praksis lade sig gøre at træne mennesker med demens – og hvordan etablerer man gode motionstilbud til hjemmeboende borgere med demens? 
 7. Reminiscens: Reminiscens er en udbredt metode til at vække erindringer til live hos mennesker med demens. Men hvordan ser det ud med forskningen og kan man påvise en effekt?
 8. Synsoplevelser og fejlopfattelser: Mennesker med demens forveksler ofte andre personer eller ser dyr og mennesker, der ikke er der i virkeligheden. Men hvad er det, der sker i hjernen, når vi ’ser syner’ eller tolker omverdenen forkert? Og hvad kan man gøre ved det? 
 9. Søvn og demens: Søvnforstyrrelser er et udbredt problem blandt mennesker med demens. Hvordan kan man opnå en god søvnhygiejne og skal søvnløshed behandles med sovemedicin? 
 10. Husk de pårørende: Det er veldokumenteret, at pårørende til mennesker med demens har øget risiko for depression og stress. Hvilke tiltag findes, og hvordan kan vi bedst støtte de pårørende gennem et demensforløb?

Fakta om DemensDagene: 

 • 900 fagfolk fra hele landet samles til DemensDagene 2015 
 • Deltagerne arbejder typisk med demens inden for pleje og omsorg, udredning og behandling
 • Konferencen finder sted 11.-12. maj 2015 i Tivoli Hotel & Congress Center  
 • DemensDagene afholdes hvert år af Nationalt Videnscenter for Demens 

Fakta om Nationalt Videnscenter for Demens:

 • Arbejder med at fremme forskning og viden om demens i hele Danmark 
 • Styrker demenssamarbejdet på tværs af kommuner og regioner gennem landsdækkende netværk
 • Deltager og leder af danske og internationale forskningsprojekter 
 • 5.000 fagfolk – fra SOSU-assistenter til overlæger – deltog i 2014 i kurser eller konferencer arrangeret af Nationalt Videnscenter for Demens

Pressen er velkommen til DemensDagene 2015

For presseadgang til konferencen og kontakt til oplægsholdere, kontakt presseansvarlig Mette Tandrup Hansen på mobil 29 80 28 81 eller mail mette.tandrup.hansen@regionh.dk      

Mere info om det faglige program – kontakt:

Leder af Nationalt Videnscenter for Demens, professor overlæge dr.med. Gunhild Waldemar, telefon 35 45 25 80 eller mobil: 51 68 45 20.
Uddannelsesleder Karen Tannebæk, telefon 35 45 72 68 karen.tannebaek@regionh.dk  

DemensDagene 2015  

 

Senest opdateret: 13. maj 2015