Til forsiden

Bliv opdateret på den nyeste forskning i Alzheimers sygdom

Nationalt Videnscenter for Demens arrangerer hvert år en konference om ny dansk og international forskning på demensområdet. Den 28. november 2014 vil en række række danske og internationale oplægsholdere give eksempler på den aktuelle forskning inden for Alzheimers sygdom.

Konferencen er for læger, psykologer, sygeplejersker, demenskoordinatorer og -konsulenter samt andre fagpersoner, der arbejder med demens.

- Vi glæder os til at præsentere et spændende program med dygtige forskere, som kan belyse forskellige perspektiver af Alzheimers sygdom, der er den mest udbredte demenssygdom. Ca. halvdelen af alle med en demenssygdom har netop diagnosen Alzheimer, og derfor er det så vigtigt, at alle, der arbejder med mennesker med demens, får mere kendskab til sygdommen, siger leder af Nationalt Videnscenter for Demens, professor Gunhild Waldemar.

Forebyggelse af Alzheimers sygdom

På konferencen vil der blandt andet være fokus på forebyggelse af demens.
Det er velkendt, at en sund livsstil nedsætter risikoen for fx diabetes og hjertekar-sygdomme. Professor Peter Elwood, Cardiff Universitet har gennemført et livsstilsstudie med mandlige deltagere, der viste en nedsat risiko for demens som følge af en sundere livsstil - særligt motion havde en markant forebyggende effekt. Den hollandske forsker Eric Bonsang, Maastricht Universitet, præsenterer forskningsresultater, der viser en årsagssammenhæng mellem erhvervsaktivitet og kognitiv funktion senere i livet.

Hvorfor opstår Alzheimers sygdom?

Teorier om årsagen til Alzheimers sygdom er de seneste år blevet kraftigt udfordret. 
Professor Steen Hasselbalch, Nationalt Videnscenter for Demens, gennemgår risikofaktorer og udviklingen af Alzheimers sygdom og sætter spørgsmålstegn ved vores måde at opfatte sygdomsudviklingen på. Forsøg med mus viser, at skadelige proteinstoffer som beta-amyloid, tau og alfa-synuklein udvaskes fra hjernen under søvn. Professor i neurologi, Maiken Nedergaard, sætter spot på søvnens betydning for udvikling af Alzheimers sygdom.

Behandling af Alzheimer - nu og i fremtiden

Overlæge, ph.d. Peter Johannsen, Nationalt Videnscenter for Demens giver et overblik over status på den medicinske behandling af Alzheimer, mens professor Poul Hyttel, Københavns Universitet, tager deltagerne med ind i fremtiden, hvor man kan skabe nerveceller - en form for "mikro-hjerner" i reagensglas - ud af hudprøver fra patienter med Alzheimers sygdom. På den måde kan man på nærmeste hold studere den enkelte patients sygdomsbillede og finde den optimale behandling for den specifikke patient.

Fakta om konferencen:

  • Dato: 28-11-2014 kl. 9:30-15:30
  • Sted: Rigshospitalet
  • Sprog: Dansk og engelsk
  • Pris: 550 kroner

Mere info og tilmelding:

Forskningskonference 2014 om Alzheimers sygdom

Senest opdateret: 28. april 2015