Nationalt Videnscenter for Demens
Kontakt os på tlf.: 3545 6922
eller send en mail til:

vide@regionh.dk
 
 
  14-05-2020

Kære læser

Lige netop i dag havde vi glædet os til at tage imod fagfolk fra hele landet til spændende, faglige oplæg på DemensDagene 2020. Tiderne er desværre ikke til store forsamlinger, men i stedet for at ærgre os, vil vi glæde os til at se mange af jer til næste år. DemensDagene 2021 bliver afholdt den 10.-11. maj i Tivoli Congress Center i København.  

Covid-19 har også betydet, at Skandinavisk Lederkonference 2020 er aflyst, og at nogle af forårets kurser er flyttet til efteråret. Få overblik over kurser i 2020 her.  

Vi tager højde for de gældende sundhedsfaglige retningslinjer til alle vores kurser, så det er trygt at deltage. Skulle flere kurser bliver aflyst, får deltagerne mulighed for at få deres deltagergebyr refunderet.

Fra i dag kan du læse eller downloade vores årsmagasin. Her kan du fx læse et stort interview med psykolog Bob Woods, som skulle have gæstet DemensDagene med et oplæg om livskvalitet. I årsmagasinet kan du også læse om spændende forskningsprojekter og om vores store interesse for Kognitiv Stimulationsterapi (CST). Læs eller download årsmagasinet her (pdf).

Med venlig hilsen

Nationalt Videnscenter for Demens

 
 
Menneskemængede_460x180px
Hvilken rolle spiller infektioner i udvikling af Alzheimers sygdom?

Ideen om at infektioner kan have betydning for igangsætning og udvikling af Alzheimers sygdom blev fremsat for mere end 30 år siden, men vandt ikke den store genklang blandt forskere. De senere år er der imidlertid dukket ny viden op, der understøtter en mulig sammenhæng.

 
skyer
Sammenhæng mellem luftforurening og demensrisiko

Mangeårig eksponering for luftforurening øger muligvis risikoen for udvikling af demens på langt sigt. Det drejer sig bl.a. om partikelforurening og nitrogendioxid, NOx-gasser og kulilte fra bilos og brændeovnsrøg. 

 
portraet_senior_mand.jpg
Diagnosekriterier for forstadier til demens med Lewy bodies

En international ekspertgruppe i Lewy body demens har formuleret et forslag til diagnosekriterier for MCI med Lewy bodies beregnet til anvendelse inden for forskning. 

 
20160126TB_NVD_Genre42-1200x800.jpg
Lovende blodprøve for Alzheimers sygdom

Svenske og amerikanske forskere har afprøvet en blodprøvebaseret markør, der med høj præcision kan bidrage til at diagnosticere Alzheimers sygdom tidligt i sygdomsforløbet. De håber, at prøven snart kan anvendes i klinisk praksis.

 
årsmag-2020.jpg
Årsmagasin 2020

Vores årsmagasin byder på interessante artikler om emner inden for demensforskningen – lige fra tal, livskvalitet og forebyggelse. Læs fx det store interview med psykolog Bob Woods og artiklen om Kognitiv Stimulationsterapi (CST). Der er også artikler om demens og dødelighed og om nye tiltag i forbindelse med Værktøjkassen – støtte til et liv med demens.

 
Mennesker_flok_1200px.jpg
Acetylsalicylsyre forebygger ikke demens

En Magnyl om dagen holder ikke demens fra døren. Ifølge befolkningsundersøgelser skulle betændelseshæmmende og smertestillende lægemidler på lang sigt være associeret med nedsat risiko for udvikling af demens. Resultaterne modsiges imidlertid af et stort klinisk forsøg.

 
 
Udfordrende adfærd og reduktion af forbruget af antipsykotika

Antipsykotisk medicins virkning på ældre skrøbelige personer.
Tid og sted: 12. nov., Vejle
Tilmeldingsfrist: 6. okt.

 
 
 
Kognitiv stimulationsterapi (CST)

Faglig viden om metoden Kognitiv stimulationsterapi.
Tid og sted: 29. sep., Kolding
Tilmeldingsfrist: 24. aug.

 
 
 
Opsporing, udredning og det nye redskab BASIC Q

Hjernen, demens­symptomer og sygdomme, som kan forveksles med demens. 
Tid og sted: 3. sep., København
Tilmeldingsfrist: 29. juli.

 
 
 
Demens og rehabilitering

To-dages kursus, bl.a. om inddragelse i den tidlige fase af demenssygdommen.
Tid og sted: 30. nov + 1.12, Roskilde
Tilmeldingsfrist: 19. okt.

 
 
 
Nyt om Demens udkommer ca. 6-8 gange årligt. Besøg videnscenterfordemens.dk eller følg os på facebook - twitter - LinkedIN 
 
Du modtager dette nyhedsbrev, fordi du har tilmeldt dig via vores hjemmeside eller i forbindelse med et af vores arrangementer. Vi anvender CampaignMonitor til at udsende nyhedsbreve - se privatlivspolitik her

Afmeld nyhedsbrev