Nationalt Videnscenter for Demens  
Kontakt os på tlf.: 3545 6922 
eller send en mail til:

vide@regionh.dk
 
 
  06-09-2018

Kære læser

Vi er stolte over at kunne løfte sløret for vores nyeste e-learning 'ABC Demens på hospital'. Dermed kan vi nu tilbyde i alt tre forskellige gratis online kurser, der henvender sig til faggrupper som læger, psykologer, sygeplejersker, social- og sundhedshjælpere og -assistenter, ergoterapeuter, fysioterapeuter og andre, der arbejder på demensområdet. Er du nysgerrig efter at vide mere om vores ABC Demens e-learning, så læs mere på www.videnscenterfordemens.dk/abc 

Har du fået plads på efterårets kurser? 
Flere af efterårets kurser og konferencer er ved at være udsolgt, men du og din kollega kan stadig nå at sikre jer en plads ved udvalgte arrangementer - se mere i dette nyhedsbrev.  

 
Med venlig hilsen
Nationalt Videnscenter for Demens

 
 
Mona_og_sygeplejerske_ABC_Hospital.jpg
Ny e-learning om demens til plejepersonale på hospital

Mennesker med demens er særligt sårbare under indlæggelse på hospital. Derfor er det vigtigt, at personalet har viden om demens og redskaber til at kommunikere med patienter med kognitiv svækkelse. Det skal en ny gratis e-learning – ’ABC Demens på hospital’ – bidrage til. 

 
Joergen_E_Nielsen_og_Nanna_Dombernowsky
Tiltrædelsesforelæsning om arvelige neurodegenerative sygdomme

Den 21. september 2018 afholder overlæge, ph.d. Jørgen E. Nielsen tiltrædelsesforelæsning i anledning af, at han i april blev udnævnt til klinisk professor i neurologi med særligt fokus på arvelige neurodegenerative sygdomme ved Københavns Universitet. 

 

Arbejder du i en demensudredningsenhed? Så er det tid til at melde sig til netværkskonferencen med workshops og fælles seminar. Konferencen finder sted i Vejle den 10. oktober - se hele programmet her.
Tilmeldingsfrist: 2. oktober.  

 
Alz-forskningsfonden_logo.jpg
Alzheimer-forskningsfondens priser 2018

Sygeplejerske og post.doc Aase Marie Ottesen og professor Helle Waagepetersen modtager i år Alzheimer-forskningsfondens to priser på 100.000 kroner for hver deres ekstraordinære indsats indenfor demens. Derudover uddeler fonden 3,4 mio. kr. til ni konkrete forskningsprojekter. Blandt modtagerne her er neuropsykolog Asmus Vogel og læge Christian Sandøe Musaeus fra Nationalt Videnscenter for Demens. 

 

Konference for ledere og mellemledere, fag- og udviklingskonsulenter med interesse for demens. Hør blandt andet om vigtigheden af ledelse og personcentreret omsorg, om erfaringer med demensvenlige sygehuse og den gode opfølgning gennem et demensforløb. 
Tilmeldingsfrist: 12. oktober.

 

Prof. Steen Hasselbalch begynder dagen med at sætte fokus på udredning og behandling af normaltrykshydrocephalus (NPH), der er en tilstand med ophobning af for meget væske i hjernen. Herefter præsenteres patient-cases med nogle af de diagnostiske problemstillinger, man oftest møder i en demensudredningsenhed. 
Tilmeldingsfrist: 19. oktober.  

 
senioer_mand_ensom_1200x800.jpg
I høring: Forebyggelse og behandling af adfærds-forstyrrelser hos personer med demens

National klinisk retningslinje ser bl.a. på psykosociale interventioner og på brugen af udvalgte lægemidler til personer med demens og adfærdsforstyrrelser. Retningslinjen er i høring frem til 14. september. 

 
piller_pakker_1200px.jpg
I høring: National klinisk retningslinje for demens og medicinprioritering

Retningslinjen skal bidrage til at prioritere, hvilken medicin personer med demens skal have. Op mod hver femte person med demens får over 10 lægemidler om dagen. Retningslinjen er i høring frem til den 1. oktober 2018.

 
 

Meget tyder på, at subjektive hukommelsesklager er den tidligste kliniske markør for fremtidig demens. Men hvordan og og med hvad kan man kan forudsige, hvem der senere vil udvikle demens? Opgaven er ikke nem, for i klinisk praksis spiller mange faktorer ind, bl.a. stress og depression.
Tilmeldingsfrist: 9. november. 

 
 
 
Tal og statistik om demens

Man forventer et øget antal personer med demens i Danmark i de kommende år som følge af den voksende ældrebefolkning. Se her de vigtigste nøgletal for demens, bl.a. forekomst, antal nye tilfælde og fordeling af demenssygdomme.

 
 
 

De fleste mennesker bliver følelsesmæssigt påvirket af at høre musik, og ofte deler vi musikoplevelser med andre. På dette kursus får du viden om, hvordan musik påvirker krop og hjerne og om hvilken betydning musikken har for følelser, relationer og kommunikation.
Tilmeldingsfrist: 20. sept. 

 
 
 
Test din viden om forebyggelse af demens

Quiz: Hvilken betydning har sund livsstil, søvn, blodtryk og diabetes i forhold til risikoen for at få demens? Denne quiz gør dig klogere på, hvad der øger og mindsker risikoen for at udvikle demens på lang sigt.

 
 
 
Nyt om Demens udkommer ca. 6-8 gange årligt. Besøg videnscenterfordemens.dk eller følg os på facebook - twitter - LinkedIN 
 
Du modtager dette nyhedsbrev, fordi du har tilmeldt dig via vores hjemmeside eller i forbindelse med et af vores arrangementer. Vi anvender CampaignMonitor til at udsende nyhedsbreve - se privatlivspolitik her 

Afmeld nyhedsbrev