Nationalt Videnscenter for Demens 
Kontakt os på tlf.: 3545 6922 
eller send en mail til:

vide@regionh.dk
 
 
  17-05-2018

Kære læser

Konferencen DemensDagene er nu vel overstået, og vi vil gerne takke de godt 1.200 deltagere, oplægsholdere, mødeledere, gæster og udstillere, der var med. Det er fantastisk at se så mange engagerede fagpersoner samlet. Havde du ikke selv mulighed for at være med, kan du i dette nyhedsbrev bl.a. se videoklip med nogle af oplægsholderne. 

Du kan læse om vores aktuelle projekter i vores Årsmagasin 2017/2018, der netop er udkommet. 

Husk også at se, om der skulle være relevante kurser og konferencer for dig, dine kolleger, din chef eller dine medarbejdere. Se aktuelle uddannelsestilbud på www.videnscenterfordemens.dk/kurser 

Venlig hilsen
Nationalt Videnscenter for Demens 

 
 
brikker_menneskemaengde1200x800.jpg
Nye landsdækkende tal for demens i Danmark

Andelen af ældre i Danmark, der får stillet en demensdiagnose, falder. Men samlet set stiger antallet af ældre, der har en demenssygdom. Det viser nye tal fra Nationalt Videnscenter for Demens og Center for Registerforskning på Århus Universitet.

 
Gunhild_Wilhelmina_Kari_2018_Yanan_Li_SvensktDemenscentrum_550x300.png
Skandinavisk konference: God ledelse gør en forskel

Interview med Wilhemina Hoffman, Svenskt Demenscentrum, Gunhild Waldemar, Nationalt Videnscenter for Demens og Kari Midtbø Kristiansen fra Nasjonal kompetansetjeneste for aldring og helse i Norge.

 
20160126TB_NVD_Genre41-1200x800.jpg
Et skridt nærmere blodprøve for Alzheimers sygdom?

Japanske og australske forskere har udviklet en metode til analyse af blodprøver, der tilsyneladende kan identificere tegn på Alzheimers sygdom med en nøjagtighed på op imod 90 %.

 
 
postervinder2018_1200px.png
Årets poster: Alle typer af pårørende i fokus

Med en poster, der sætter fokus på Aarhus Kommunes tilbud til pårørende til mennesker med demens, vandt sygeplejerske og rådgivende demenskoordinator Anne Moeslund årets posterpris på DemensDagene 2018. 

 
20160126TB_NVD_Genre24-1200x800.jpg
Nye tests til danske neuropsykologer

Der sker løbende metodeudvikling indenfor klinisk neuropsykologi – læs her om et testbatteri til personer, der både er døve og blinde, en hukommelsestest målrettet ældre og en dansk validering af en populær amerikansk test, der undersøger benævnelse og semantisk hukommelse.

 
demensdagene_Tivolisalen.png
Se nogle af oplægsholderne på DemensDagene 2018

Siden 1999 har DemensDagene været en tværfaglig konference, der samler fagfolk, som arbejder med udredning, behandling, pleje, omsorg og støtte samt forskning i demens. Her kan du se eller gense nogle af oplægsholderne ved DemensDagene 2018. 

 
alkohol_1200x800.jpg
Er alkoholmisbrug en stærk risikofaktor for demens?

Ifølge en stor fransk befolkningsundersøgelse udgør alkoholmisbrug en stærk risikofaktor for at udvikle demens – især af den tidligt indsættende slags.

 
20170124TB_NVD_Ipad04_web.jpg
Forskningsprojekt inddrager personer med demens i udvikling af app

I ReACT-forskningsprojektet har personer med demens været med til at udvikle en app til støtte af hukommelse og struktur i hverdagen. I projektet er der også fokus nye metoder til implementering af teknologi som en del af støtten til personer med demens. 

 
senior_mand_motion1200px.jpg
Ny guide til fysisk træning og aktivitet for mennesker med demens

Sundhedsstyrelsen har udviklet en træningsguide, som gør det lettere at støtte mennesker med demens i at dyrke motion og være fysisk aktive.  

 
nina_kjaer_jensen_demensprisvinder2018.JPG
Demensprisvinder 2018 hædret ved DemensDagene

Demenssygeplejerske Nina Kjær Jensen fra Ålborg kommune blev hyldet af de 1.200 konferencedeltagere og fik overrakt prisen af ældreminister Thyra Frank og sundhedsminister Ellen Trane Nørby.  

 
20160126TB_NVD_Genre43-1200x800.jpg
Dansk Demens Biobank fylder 10 år

I kælderen under Rigshospitalets Hukommelsesklinik huserer seniorforsker Anja Hviid Simonsen. Blandt vittige kolleger er hun kendt som ”bankdirektøren”, fordi hun har ansvaret for Danmarks eneste demens biobank.

 
aarsmagasin_aarsberetningCOVER_2017_2018.jpg
Årsmagasin og årsberetning er udkommet

Læs om videnscentrets aktuelle projekter i Årsmagasin 2017/2018. I 'Annual report 2017' kan du læse om årets aktiviteter for hukommelsesklinikken og forskningsenheden.

 
 

Kursus: Smerter eller delir vil ofte belaste trivsel for både personen selv og de pårørende. Få viden om, hvordan smerter og delir kommer til udtryk og redskaber til, hvordan struktureret observation kan foregå.

Tid & sted: 30. aug. i Kbh.
Tilmeldingsfrist: 6. aug.

 
 
 

Kursus: Få inspiration til din egen undervisning med med udgangspunkt i e-learningskurset ABC Demens – pleje og omsorg.  

Tid & sted: 1. nov. i Odense
Tilmeldingsfrist: 9. okt.

 
 
 

Kursus: Lær hvordan musik påvirker krop og hjerne og hvilken betydning musikken har for følelser, relationer og kommunikation.

Tid & sted: 3. okt. i Århus
Tilmeldingsfrist: 8. aug. 

 
 
 

Forskningskonference: Hør bl.a. om prognose for personer med subjektiv hukommelses-svækkelse, mulige årsager til hukommelsesklager, undersøgelsesmetoder samt sammenhængen mellem kliniske og parakliniske undersøgelsesresultater.

Tid & sted: 30. nov. i Kbh.
Tilmeldingsfrist: 9. nov. 

 
 
 

Konference for ledere: Vær med når ledere, mellemledere og fag- og udviklingskonsulenter fra hele Skandinavien samles for at sætte fokus på ledelse og god demensomsorg. 

Tid & sted: 22.-23. okt. i Kbh.
Tilmeldingsfrist: 12. okt. 

 
 
 
Nyt om Demens udkommer ca. 6-8 gange årligt. Besøg videnscenterfordemens.dk eller følg os på facebook - twitter - LinkedIN 
Du modtager dette nyhedsbrev, fordi du har tilmeldt dig via vores hjemmeside eller i forbindelse med tilmedling til et af vores arrangementer. Ønsker du ikke længere at modtage nyhedsbrevet, kan du afmelde dig her: 

Afmeld nyhedsbrev