Nationalt Videnscenter for Demens 
Kontakt os på tlf.: 3545 6922 
eller send en mail til:

vide@regionh.dk
 
 
  28-09-2017

Kære læser

Rigtig mange fagpersoner gør hver dag en forskel for mennesker med demens og deres pårørende - og nu har du mulighed for at indstille lige netop den fagperson, som du synes skal anerkendes med Årets Demenspris. I dette nyhedsbrev kan du læse mere om prisen og hvordan du indstiller en kandidat. 

Lige nu har vi især travlt med de tre initiativer i demenshandlingsplanen, som videnscentret har fået til opgave at realisere. Det vil sige redskab til tidlig opsporing, forsøg med demensvenlige sygehuse og en værktøjskasse med materialer til patient- og pårørendekurser. Følg med i arbejdet med projekterne her   

Vi er også i gang med at planlægge næste års kurser og konferencer. Nyt katalog og en opdateret oversigt på hjemmesiden er klar i slutningen af november måned.  

Med venlig hilsen

Nationalt Videnscenter for Demens 

 
 
Demesnprisen_2017_1200x800px
Hvem skal modtage Demensprisen 2017?

Som led i den nationale demenshandlingsplan skal Årets Demenspris uddeles. Formålet er at anerkende og hylde de mange medarbejdere, der hver dag gør en forskel for mennesker med demens. Alle kan frem til 20. november indstille en medarbejder til Årets Demenspris. 

 
anja_laila_ALZforskningsfond_2017.jpg
Uddeling af Alzheimer-forskningsfondens priser 2017

Alzheimer-forskningsfonden har netop uddelt 1,8 mio. kr. til fire konkrete forskningsprojekter. I Nationalt Videnscenter for Demens er vi meget stolte over, at to af vores forskere har modtaget et beløb. Tillykke til alle pris- og beløbsmodtagere!

 
par_i_koekkken_komfur_1200x800.jpg
Sund kost mindsker risiko for demens

Visse kosttyper kan bidrage til, at man bevarer et godt kognitivt funktionsniveau i alderdommen. Måske mindsker de endda risikoen for udvikling af demens. Men hvordan fodrer man bedst sin aldrende hjerne? Skal det være med middelhavskost, blodtrykssænkende kost eller østersø-diæt? Læs, hvad forskerne er kommet frem til.

 
20160126TB_NVD_Genre27-1200x800.jpg
Anbefalinger til organisering af udrednings- og behandlingsenheder for demens

Sundhedsstyrelsen har netop udgivet en rapport med faglige anbefalinger til organisering af udrednings- og behandlingsenheder for demens. For at sikre en høj og mere ensartet kvalitet anbefales det bl.a. at samle demensudredning og behandling på færre, tværfaglige enheder.

 
vand-og-kande_1200x800.jpg
Lithium i drikkevandet – kan det holde demensen fra døren?

Højere koncentration af grundstoffet lithium i drikkevandet er forbundet med mindre risiko for at udvikle demens. Det viser et landsdækkende dansk registerstudie. Men årsagssammenhængen er uklart, da den lavere risiko for demens også kan skyldes forskelle i fx regionale eller sociale forhold.

 
Mennesker_flok_1200px.jpg
Hvornår ebber demensbølgen ud?

Antallet af ældre med demens vil fortsætte med at vokse hastigt frem til omkring 2030, men på langt sigt forventes antallet af ældre med demens at stabilisere sig. Forudsigelserne er ikke baseret på granskning af krystalkugler, men på udvikling af en dynamisk fremskrivningsmodel.

 
 

KONFERENCE fredag den 24. november. Vi sætter fokus på udvalgte diagnostiske metoder og diskuterer brugbarheden af disse. På konferencen ser vi også på forskellige diagnostiske faldgruber og diskuterer organiseringen af diagnostikken på baggrund af udenlandske undersøgelser. 
Tilmeldingsfrist: 10. november.

 
 
 
Sådan fungerer den raske hjerne

Gå på opdagelse i menneskets forunderlige hjerne her.

 
 
 
Skandinavisk konference

Sæt kryds i kalenderen! Vi afholder Skandinavisk konference for ledere i demensomsorgen den 22.-23. oktober 2018 i København.

 
 
 

Lommeguide til fagpersoner i fx plejeboliger, hjemmeplejen og på hospitaler.

 
 
 
Nyt om Demens udkommer ca. 6-8 gange årligt. Besøg videnscenterfordemens.dk eller følg os på facebook og twitter

Afmeld nyhedsbrev