Nationalt Videnscenter for Demens 
Kontakt os på tlf.: 3545 6922 
eller send en mail til:

vide@regionh.dk
 
 
  12-06-2017

Kære læser,

Tusind tak til de af jer, som var med på DemensDagene den 8.-9. maj. Det var fantastisk at se 1.200 fagfolk og oplægsholdere fra hele landet tage del i de mange symposier. Vi håber, at I alle har fået opdateret jeres faglige viden - fotos og præsentationer fra konferencen ligger nu klar på vores hjemmeside.

Tag godt imod vores nye Årsmagasin 2016/2017, hvor vi fortæller om aktuelle projekter og aktiviteter. Ris og ros modtages meget gerne på mail.

Husk at tjekke listen med kurser og konferencer - tilmeldingsfristen nærmer sig for mange af efterårets kurser. Måske er der noget for dig eller din kollega?

Venlig hilsen

Nationalt Videnscenter for Demens 

 
 
aarsmagasin_forside_800px.jpg
Nyt årsmagasin fra Nationalt Videnscenter for Demens

Læs om nogle af videnscentrets aktuelle aktiviteter og projekter - bl.a. om de tre initiativer i den nationale handleplan, som videnscentret skal at realisere.  

 
sang_musik1200px.jpg
Musikbaseret behandling mindsker depressive symptomer

Evnen til at nynne eller synge kan godt være bevaret selv ved fremskreden demens. Hollandske forskere har gennemgået forskningen og fandt, at sang og musik kan mindske depressive symptomer hos ældre med demens.

 
afslappet_livsstil_1200px.jpg
Søvnbesvær knyttet til risiko for demens

Finsk befolkningsundersøgelse viser, at midaldrende mænd med indsovningsbesvær eller afbrudt søvn har knap 60 pct. øget risiko for at få en demensdiagnose senere i livet.

 
plejesituation_drikker_web.jpg
Klinisk retningslinje om ernæring til ældre med demens

Europæisk ekspertgruppe i demens og ernæring har udarbejdet en klinisk retningslinje om ernæring og kost til ældre med demens. I Danmark findes der endnu ingen retningslinjer på området.

 
piller_pakker_1200px.jpg
Problematisk medicinforbrug blandt ældre med demens

Tid til medicingennemgang? Ældre med demens får flere lægemidler samtidigt sammenlignet med ældre uden demens. Også når man trækker demensmedicin og psykofarmaka fra. Samtidig er flere ældre med demens i behandling med risikolægemidler. 

 
20160126TB_NVD_Genre27-1200x800.jpg
Bedre måling af praktisk funktionsevne i hverdagen

Belgiske forskere har modificeret to eksisterende værktøjer til vurdering af den praktiske funktionsevne i hverdagen, hvilket har gjort dem mere brugbare i forbindelse med demensdiagnostik.

 
psykiatriske-symptomer-1200x800.jpg
Depression øger dødelighed hos ældre med demens i let grad

Depression kan som regel behandles. Forskerne vurderer derfor, at screening for depression og antidepressiv behandling er vigtig allerede i den tidlige fase af udviklingen af demens. 

 
20160126TB_NVD_Genre17-1200x800.jpg
Anbefalinger vedrørende biomarkører ved demensudredning

Ekspertgruppe anbefaler brug af biomarkører i rygmarvsvæske som supplement til det kliniske udredningsprogram for at identificere eller udelukke Alzheimer som årsag til demens. 

 
psykiatriske-symptomer-1200x800.jpg
Depression som forvarsel om demens

Engelsk befolkningsundersøgelse støtter ikke, at depression udgør en selvstændig risikofaktor for demens, men peger i stedet på to alternative forklaringer.

 
20160126TB_NVD_Genre53-1200x800.jpg
Kan lægemidler mod depression og kræft bruges mod demens?

Laboratorieforsøg viser, at lægemidler udviklet til helt andre formål, måske kan medvirke til at beskytte hjernecellerne mod nogle af de neurodegenerative forandringer, der ses ved Alzheimers sygdom og andre demenssygdomme. 

 
 
Fotos og præsentationer fra DemensDagene 2017

Godt 1.200 fagpersoner, udstillere og oplægsholdere deltog i år i DemensDagene med temaet "Vi har en plan!" Nu er det muligt at se fotos fra DemensDagene og at downloade præsentationer fra de oplægsholdere, der har givet tilsagn.

 
 
 

Demens kan ramme voksne i alle aldre. Bliv klædt på til at møde yngre med demens, der ofte har særlige sociale og økonomiske udfordringer.
Tilmeldingsfrist: 4. sept.

 
 
 

Mennesker med demens har også ret til en værdig afsked med livet. Temadag for plejepersonale.
Tilmeldingsfrist: 25. aug. 

 
 
 

Få øget forståelse for kognitive funktioner som hukommelse, opmærksomhed og sprog
Tilmeldingsfrist: 1. sept.

 
 
 

Kom og bliv udfordret på din viden og dine handlinger. Kursus for plejepersonale. 
Tilmeldingsfrist: 3. aug. 

 
 
 
Nyt om Demens udkommer ca. 6-8 gange årligt. Besøg videnscenterfordemens.dk eller følg os på facebook og twitter

Afmeld nyhedsbrev