Nationalt Videnscenter for Demens 
Kontakt os på tlf.: 3545 6922 
eller send en mail til:

vide@regionh.dk
 
 
  03-02-2016

Kære læser

Her får du årets første nyhedsbrev om demens. Vi har blandt andet travlt som medlemmer af Sundhedsstyrelsens referencegruppe for det faglige forarbejde til den kommende nationale demenshandleplan. 

Og så ser vi allerede frem til DemensDagene 19.-20. maj. Vi håber, at mange har lyst til at præsentere egne udviklings- og forskningsprojekter. Enten i form af en poster eller et frit foredrag. I år har vi nemlig afsat tid til frie foredrag uden andre samtidige symposier, så der er god mulighed for at præsentere for interesserede tilhørere. 

Med venlig hilsen
Nationalt Videnscenter for Demens 

 

 
 
20151021TB_NVD_Plejehjem23_lowres.jpg
Nyt modul i ABC Demens: En meningsfuld hverdag

ABC Demens er et gratis online kursus for alle, der arbejder med omsorg, støtte og pleje af mennesker med demens. I det nyeste modul 9 får kursisterne viden om, hvordan man bedst støtter personer med demens til at opretholde en meningsfuld hverdag.  

 
senior_damer_m_hund_1200x800.jpg
Ambitiøs norsk femårsplan for demens

Demensplan 2020 blev søsat af det norske Helse- og omsorgsdepartement i december 2015. Planen med undertitlen ’Et mere demensvenligt samfund’ er udviklet i et samarbejde mellem fagpersoner, kommuner, brugerorganisationer, pårørende og personer med demens.

 
Plejehjem_2015_tomas_bertelsen1200px.jpg
Personcentreret pleje mindsker depression og uro

Norske forskere har undersøgt, hvordan man bedst implementerer personcentreret pleje på plejehjem, samt hvilken effekt plejen har på beboerne. De peger på, at forhold som størrelsen af de enkelte plejehjemsafsnit, ledelsen og bemanding har betydning for kvaliteten af plejen.

 
alkohol_seniorpar_demens1200x800.jpg
Moderat alkoholforbrug knyttet til nedsat dødelighed ved Alzheimer

Et moderat alkoholindtag på 2-3 genstande dagligt ser ud til markant at nedsætte dødeligheden for patienter, der har Alzheimer i let grad. Det viser en undersøgelse fra forskere på Forskningsenhederne for Almen Medicin samt Nationalt Videnscenter for Demens. Artiklen er udkommet i British Medical Journal.  

 
dame_senior_midaldrende_1200px.jpg
Kan hormontilskud i overgangsalderen beskytte mod demens?

Kvinder, der midlertidigt tager hormontilskud i forbindelse med overgangsalderen, har bedre bevarelse af strukturer i hjernen, der understøtter hukommelsen, end kvinder, der aldrig har taget hormontilskud. Men det vides ikke, om behandlingen på længere sigt kan beskytte mod udvikling af Alzheimers sygdom.

 
sundkost_tilweb.jpg
Kan sunde kostvaner mindske risikoen for Alzheimer?

Bedre bevarelse af åndsevnerne og lavere risiko for udvikling af Alzheimer. Det hænger ifølge en stor befolkningsundersøgelse fra Chicago sammen med en kost med et højt indhold af grøntsager, fuldkornsprodukter, bælgfrugter, nødder, fjerkræ med mere. Forskerene bag studiet er optimistiske, men efterlyser mere forskning på området.

 
Neuroner_1200px_bred.jpg
Hvad bragte demensforskningen i 2015?

En stadig mere detaljeret forståelse af de neurobiologiske mekanismer bag Alzheimers sygdom. Mulig nedsættelse af risikoen for at udvikle demens ved at satse på en sundere livsstil. Få overblik over tendenser i demensforskningen i året der gik.

 
 

Temadag: Hvordan støtter man mennesker med demens til at bevare deres sundhed? Temadag med fokus på måltider og ernæring, medicin og samtidige lidelser samt fysiske funktioner.
Tilmeldingsfrist: 18. februar

 
 
 
DemensDagene

Husk, at der er rabat ved tidlig tilmelding til DemensDagene. Køb din billet før 16. februar og spar penge. Vel mødt!

 
 
 
Posters og frie foredrag

Præsenter din eget forsknings eller udviklingsprojekt på DemensDagene. Send os din ansøgning om frit foredrag eller poster-præsentation senest 2. marts. 

 
 
 

Præsentation af sjældne og atypiske patient-cases. Diskutér diagnostisk udredning med en af de førende eksperter på området.
Tilmeldingsfrist: 17. februar

 
 
 

Opdateret udgave: En lommeguide til dig, der arbejder i fx plejeboliger, hjemmeplejen og på hospitaler.

 
 
 
Nyt om Demens udkommer ca. 6 gange årligt. Besøg videnscenterfordemens.dk eller følg os på facebook og twitter

Afmeld nyhedsbrev