Nationalt Videnscenter for Demens 
Kontakt os på tlf.: 3545 6922 
eller send en mail til:

vide@regionh.dk
 
 
  25-06-2015

Kære læser

DemensDagene 2015 var velbesøgt. Flere end 900 deltagere kom til København og tog del i 12 forskellige symposier, besøgte udstillingsstandene og netværkede med fagfæller fra hele landet. Fokus var på, hvordan vi i Danmark kan gøre samfundet mere demensvenligt.
 
Offentliggørelsen af hovedresultaterne fra forskningsprojektet ADEX fik stor opmærksomhed i pressen i midten af maj måned. Læs mere i dette nyhedsbrev.  

På Folkemødet i Allinge satte Demensalliancen fokus på demens hele fredagen. Vi tog del i den sundhedsfaglige debat og afholdt et event om de dilemmaer, der ofte opstår i et demensforløb.   

Nu venter sommervejret (forhåbentlig) og ferien lige rundt om hjørnet - men inden da, kan det være en god idé at kaste et blik på efterårets kurser. Måske er der noget for dig eller din kollega? 

Venlig hilsen og god sommer, 

Nationalt Videnscenter for Demens 

 
 
Pleje og omsorg1200px.jpg
God bog om håndtering af konflikter og adfærdsproblemer
Konflikter og adfærdsproblemer kan være en del af hverdagen ved pleje og omsorg af ældre med demens. En ny dansk bog forklarer, hvordan konflikter opstår, og beskriver en række praktiske pædagogiske kneb til at nedtrappe og forebygge dem.
 
ADEX traening 460x180px
Fysisk træning mindsker symptomer ved Alzheimer

Ny dansk forskning viser, at moderat til hård konditionstræning kan mindske symptomer som irritabilitet, depression, uro, rastløshed og forstyrrelser i døgnrytmen hos patienter med Alzheimer i let grad. Også patienternes koncentrationsevne, kondition og fysiske funktion øges i takt med intensiteten og mængden af den fysiske træning.

 
20160519TB_NVD_Demensdage02_1200x800.jpg
DemensDagene 2015

Flere end 900 deltog på dette års DemensDagene. Her kan du se fotos og hente præsentationser fra de mange symposier. 

 
hjerne
Amyloid i hjernen almindelig ved flere typer demens

Ophobning af proteinstoffet beta-amyloid i hjernen er langt fra specifikt for Alzheimers sygdom. Også ved Lewy body demens, frontotemporal demens og vaskulær demens er mange patienter amyloidpositive, hvilket tillige gælder op imod hver fjerde ældre uden demens.

 
mennesker_flok_1200x500px.jpg
Depression og diabetes øger risiko for demens

Et stort dansk registerstudie bekræfter, at såvel depression som type 2 diabetes (sukkersyge) hos midaldrende hver for sig øger risikoen for at udvikle demens i alderdommen. Størst er risikoen, hvis man lider af både depression og diabetes.

 
Lytter_dame_barn_1200x570.jpg
Nedsat hørelse knyttet til udvikling af demens
Ældre med nedsat hørelse har 28 pct. højere risiko for demens end ældre med normal hørelse. Det er dog uklart, om dårlig hørelse skal opfattes som en risikofaktor for demens, eller om dårlig hørelse og demens afspejler en fælles sygdomsproces i hjernen.
 
piller_tabletter_1200x500px.jpg
Lovende resultater af forsøgsmedicin mod Alzheimer

Ny type forsøgslægemiddel givet sammen med et traditionelt lægemiddel mod demens ser ud til at modvirke kognitiv svækkelse hos patienter med Alzheimers sygdom i moderat grad. 

 
folkemøde_2015.jpg
Demens på dagsordenen ved Folkemødet 2015

Nationalt Videnscenter for Demens deltog igen i år på Folkemødet, der fandt sted i Allinge på Bornholm den 11-14. juni.

 
 

Lær at skelne mellem aldring og begyndende symptomer på demens, så du ved, hvornår du skal reagere. 

 
 
 

Få indsigt i sammenhængen mellem hjernens funktioner og adfærden hos personer med demens. 

 
 
 

Kursus for personale, der arbejder med ældre mennesker i kommunen, i distriktspsykiatrien eller på psykiatriske afdelinger.

 
 
 
Nyhedsbrev om demens udkommer ca. 6 gange årligt. Besøg videnscenterfordemens.dk eller følg os på facebook og twitter
Nationalt Videnscenter for Demens, Rigshospitalet - afsnit 6922, Blegdamsvej 9, 2100 København Ø. 

Afmeld nyhedsbrev

Afmeld nyhedsbrev