25-08-2015

Kære læser

Vi er i fuld sving med de sidste detaljer til vores forskningskonference den 27. november. I år sætter vi for første gang fokus på forskning i metoder til pleje og omsorg af mennesker med demens. Følg med på hjemmesiden, hvor vi lægger det endelige program op, så snart det er klart.

Hvis du i dit arbejde har brug for informationsmateriale om demens til patienter og pårørende, så tag et kig på vores fakta-ark. Du kan henvise til hjemmesiden eller printe arkene som pdf på www.videnscenterfordemens.dk/faktaark  

I dag udkommer World Alzheimer Report 2015 - læs facts og anbefalinger til, hvordan verdenssamfundet tackler udfordringerne på demensområdet: www.worldalzreport2015.org 

Med venlig hilsen

Nationalt Videnscenter for Demens

 
 
dame_aeldre_460x180px
Demens og depression hyppig blandt plejehjemsbeboere

Op mod tre ud af fire beboere i plejebolig lider af demens og mindst hver tiende har en depressionssygdom. Det viser ny dansk statusartikel.

 
pensionist_par_480x180px
Kan uddannelse forebygge Alzheimers sygdom?

Ny forskning tyder på, at uddannelse ikke alene gør det lettere at kompensere for Alzheimer, men måske også har en dæmpende virkning på de biologiske processer, der fører til sygdommen.

 
hjerne
Tegn på kognitiv svækkelse op til 18 år før demensdiagnosen

Svigt i hukommelse og andre kognitive funktioner er en af betingelserne for diagnosen Alzheimers sygdom. Et nyt studie tyder på, at tegn på kognitiv svækkelse kan påvises op til 18 år før diagnosetidspunktet.

 
To_generationer_natur_800x533px.jpg
Pårørende undervurderer livskvalitet hos personer med Alzheimers sygdom

Alzheimerpatienter oplever generelt, at de selv har en højere livskvalitet, end de pårørende mener. Derfor er det vigtigt både at spørge patienten og den pårørende, når man vil undersøge, hvordan patienten har det.

 
KRistine_steen_adex_skibstrup.jpg
Årets største demenskonference afholdt i Washington

Alzheimer’s Association International Conference (AAIC) afholdes hvert år i juli. Læs her om de vigtigste temaer ved AAIC 2015.

 
hjernescan_800px_bred.jpg
Blandede resultater af immunbehandling mod Alzheimer

Immunterapi mod Alzheimers sygdom sigter mod at mindske ophobningen beta-amyloid i hjernen. Der er endnu lang vej til en virksom behandling, men forskerne peger på flere muligheder, der er værd at undersøge nærmere.

 
farvescan
Amyloidscanning bør ikke være rutine ved udredning af demens

Amyloidscanning bør aktuelt ikke anvendes rutinemæssigt i klinikken ved diagnostisk udredning af Alzheimer og andre demenssygdomme. Det viser en systematisk gennemgang af forskningen.

 
plejebolig_lang_gang_1200x800px.jpg
Byggeri og indretning af demensvenlige plejeboliger

Statens Byggeforskningsinstitut har udgivet en anvisning målrettet private og offentlige bygherrer i forbindelse med planlægning, ombygning eller nybyggeri af demensegnede plejeboliger.

 
 

Kursus: Tre neuropsykologer tager dig på guidet rundtur i hjernens funktioner og giver dig indblik i adfærden hos mennesker med demens. 

 
 
 

Konferencens temaer: Kognitive vanskeligheder forbundet med stress og depression. Fælles metoder til udredning og behandling. Støtte til yngre familier med demens.

 
 
 

Kursus: Hvordan skelner man mellem almindelig aldring og begyndende symptomer på demens? Hvad skal du være opmærksom på i mødet med borgeren? Hvornår skal du reagere og hvorfor? Tilmeldingsfrist forlænget til 10. september. 

 
 
 

Kursus: Få viden om psykiske lidelser hos ældre, så du bedre kan observere for psykisk sygdom og demens. Kurset er for demenskonsulenter, sygeplejersker og SOSU-assistenter, der arbejder med ældre i kommunen, distriktspsykiatrien eller på psykiatriske afdelinger.

 
 
 

Nyhedsbrev om demens udkommer ca. 6 gange årligt. Besøg videnscenterfordemens.dk eller følg os på facebook og twitter

Nationalt Videnscenter for Demens, Rigshospitalet - afsnit 6922, Blegdamsvej 9, 2100 København Ø. 

Afmeld nyhedsbrev