Nationalt Videnscenter for Demens,
Rigshospitalet, afsnit 6922
Blegdamsvej 9,
2100 København Ø
Tlf. 35456922

vide@rh.regionh.dk
 
 
Nyhedsbrev fra Nationalt Videnscenter for Demens   16-12-2014
Kære [fullname,fallback=læser], Juli måneds store begivenhed - verdens største Alzheimerkonference AAIC - er vel overstået. Nationalt Videnscenter for Demens deltog med en lang række oplæg og posters, og det var samtidig en begivenhedsrig uge med besøg af udenlandske forskere. I sidste uge kunne vi ønske læge Lise Cronberg Salem til lykke med sin ph.d., hvor hun blandt andet har undersøgt kvaliteten af demensudredningen hos yngre. Læs mere om hendes studie i dette nyhedsbrev. Nu ser vi frem til den 25. september, hvor Migrationsskolen for demensomsorgen i Øresundsregionen gør status over resultater og erfaringer fra de seneste tre års arbejde med etniske minoriteter og demens. Konferencen er udsolgt. Til gengæld er der endnu pladser at få til den skandinaviske konference i Stockholm den 20.-21. oktober, hvor der er fokus på implementering af god demensomsorg. Med venlig hilsen Nationalt Videnscenter for Demens
 
 
lise_phdforsvar460x180px_5
Mangelfuld udredning af yngre med demens
Nyt dansk studie viser, at yngre patienter, der mistænkes for at være demente, ofte får en dårligere udredning end ældre patienter. I nogle tilfælde fører det til fejldiagnosticering, fordi symptomer på blandt andet depression kan forveksles med symptomer på demens.
 
dame__6
Psykologisk støtteprogram hjælper pårørende til demente
Pårørende til demente er en sårbar gruppe, hvor op mod 40 pct. lider af depression eller angst. Ny forskning viser, at psykologisk støtte faktisk hjælper de pårørende og øger livskvaliteten.
 
forskpraever_7
TDP-43 protein vigtig for forståelsen af Alzheimers sygdom
Siden opdagelsen af Alzheimers sygdom har man anset proteinstofferne amyloid og tau som væsentlige faktorer i udviklingen af sygdommen. Nyt studie retter opmærksomheden proteinet TDP-43, der måske er lige så vigtigt for forståelsen af sygdommen.
 
dame_og_laege_230_90
Sund livsstil giver bedre hukommelse
Et stort finsk forskningsprojekt viser, at en målrettet indsats for en sundere livsstil blandt ældre styrker deres mentale funktioner. Forskerne håber, at det på langt sigt også vil betyde, at færre udvikler demens.
 
urskiver_230x90
Dansk validering af urskivetest
-Tegn et ur og sæt viserne på 10 minutter over 11. Urskivetesten er en af de hyppigst anvendte kognitive screeningstest for demens. Men hvor pålidelige er scoringskriterierne i grunden? Og kan testen bruges til at identificere demens i let grad? Nyt dansk valideringsstudie har fundet frem til de mest brugbare scoringskriterier og afprøvet dem i praksis.
 
forksning_10_230x90
Ny lægemidler mod Alzheimers sygdom fejler
Kun én ud af 244 typer forsøgsbehandlinger mod Alzheimers sygdom afprøvet i perioden 2002 til 2012 er blevet godkendt til klinisk brug. Det svarer til 0,4 %, hvilket er et af de ringeste resultater indenfor noget behandlingsområde. Antallet af ny lægemidler under afprøvning er stagneret de senere år, hvilket bekymrer forskere indenfor området
 
paragraffer_230x90px
Lovgivning og demens
Varetager du personlige og økonomiske forhold for mennesker med demens? På hjemmesiden kan du læse mere om forskellige muligheder og de relevante love - fx social- og sundhedslovene, lov om værgemål og aftaleloven.
 
 
Tag med til skandinavisk konference i Stockholm! Frist for tilmelding: 20. september.
 
 
 
Temadag om palliativ indsats og demens
Kan hospice-erfaringer overføres til demensområdet? Arrangør: Palliativt Videnscenter og Nationalt Videnscenter for Demens.
 
link
Læs program og tilmeld dig her
 
 
 
Kursus om FTD
Frontotemporal demens (FTD) giver forstyrrelser i personlighed, adfærd og sprog. Få redskaber til at håndtere de udfordringer, der følger med sygdommen.
 
link
Læs mere og tilmeld dig her
 
 
 
Forskningskonference om Alzheimer 28. november
Konferencen er for læger, psykologer, sygeplejersker, demenskoordinatorer og andre fagpersoner.
 
link
Læs mere
 
 
 
Information om dette abonnement
Du modtager denne mail, fordi du har tilmeldt din mailadresse: [email] til nyhedsbrevet via www.videnscenterfordemens.dk
Hjælp til nyhedsbrev
Oplever du problemer, eller har du spørgsmål til dit abonnement, så kontakt os på ovenstående link
Afmeld nyhedsbrev
Ønsker du at afmelde dit abonnement, tryk på ovenstående link

Afmeld nyhedsbrev