Til forsiden

Nyheder om demens

Her kan du læse nyt fra demensområdet.

Du kan også vælge udelukkende at se de seneste internationale forskningsnyheder.

Søg i nyheder om demens


oeretelefonere_1200px.jpg
Lyt til podcast-interview med Gunhild Waldemar

PODCAST: "BeRiget" er en serie digitale radioudsendelser, hvor hospitalsdirektør Per Christiansen interviewer faglige profiler fra Rigshospitalet. I den seneste udsendelse kan du lytte til et interview med Gunhild Waldemar, leder af Nationalt Videnscenter for Demens. 

26. juni 2019

NVD_PHD_IdaUnmackLarsen03_web.png
Ph.d.-forsvar om effekten af fysisk træning hos patienter med Alzheimers sygdom

Camilla Steen Jensen forsvarer sin ph.d.-afhandling: ”Fluid based biomarkers to assess the effect of exercise in Alzheimer’s disease” tirsdag den 2. juli 2019. Alle er velkomne.

24. juni 2019

senior_mand_motionscenter_1200px.jpg
Alzheimerpatienter med en særlig genvariant har mest gavn af fysisk træning

Patienter med Alzheimers sygdom, som bærer genvarianten APOE ε4 allelen, har mest gavn af fysisk træning – både hvad angår kognitive og fysiske mål. Desuden har træningen også en større positiv effekt på deres psykiatriske symptomer. Det viser nyt studie fra Nationalt Videnscenter for Demens.

24. juni 2019

senior_mand_motion1200px.jpg
Motion mindsker ikke skadelig proteinophobning ved Alzheimers sygdom

Dyreforsøg har tidligere vist, at fysisk træning kan mindske mængden af det skadelige protein beta-amyloid i hjernen. Et nyt dansk studie fra Nationalt Videnscenter for Demens finder imidlertid ikke nogen tilsvarende gavnlig effekt af fysisk træning hos patienter med alzheimer. Det skuffende resultat må ses i lyset af, at interventionsperioden på 16 uger var relativt kort, og at interventionen foregik på et tidspunkt i sygdomsforløbet, hvor det måske allerede er for sent at påvirke sygdomsmekanismerne.

19. juni 2019

Mennesker_flok_1200px.jpg
Hvor hyppig er demens blandt yngre?

Selvom demenssygdomme er relativt sjældne blandt yngre, kan konsekvenserne af at blive ramt af demens i en ung alder være særligt alvorlige. Yngre har i højere grad end ældre hjemmeboende børn, de fleste er aktive på arbejdsmarkedet og bidrager til at forsørge familien. Men hvor hyppigt forekommer demens blandt yngre egentlig?

14. juni 2019

20160126TB_NVD_Genre22-1200x800.jpg
Danske normer til ordmobiliseringstests

I demensudredning anvender man ofte styrede ordmobiliseringstest, hvor patienten fx skal opremse så mange ord med et bestemt forbogstav som muligt inden for et minut. Ordmobiliseringstests er nemme at administrere og tidsforbruget er minimalt. Men hvordan vurderer man, om præstationen på en given test er forringet? Nyt dansk studie viser, at det kan være en god idé at anvende flere forskellige tests i udredningen, da ordmobiliteringstests ser ud til at påvirkes forskelligt af demens. 

7. juni 2019

Senest opdateret: 04. juli 2019