Til forsiden

Nyheder om demens

Her kan du læse nyt fra demensområdet.

Du kan også vælge udelukkende at se de seneste internationale forskningsnyheder.

Søg i nyheder om demens


Else_TV2_dokumentar.jpg
Dokumentar om omsorgssvigt på plejehjem

I TV 2's dokumentar møder vi Else og Niels, som bor på hvert sit plejehjem og har demens. Eksemplerne fra deres hverdag viser, at der forsat er stort behov for viden og kompetenceudvikling i ældreplejen.

30. juli 2020

kryds_tvaers_460x180px
Grundlægges kognitiv reserve allerede i barndommen?

Opvækst i et mentalt stimulerende miljø er associeret med færre Alzheimerrelaterede sygdomsforandringer i hjernen i alderdommen og bedre bevarelse af det kognitive funktionsniveau. Ifølge et nyt studie ser kognitiv stimulation tidligt i livet ud til at have en beskyttende effekt mod karakteristiske neuropatologiske forandringer i hjernen, der med tiden fører til Alzheimers sygdom.

23. juli 2020

EAN_logo_high.png
Europæisk klinisk retningslinje for behandling af følgesygdomme til demens

En ny europæisk klinisk retningslinje præsenterer anbefalinger vedrørende behandling af almindelige følgesygdomme til demens og systematisk lægelig opfølgning. Det drejer sig blandt andet om behandling af vaskulære risikofaktorer, smertebehandling, brug af antipsykotiske lægemidler samt behandling af epilepsi.

20. juli 2020

dame_briller_1200x500px.jpg
Hvad er mild behavioral impairment?

Svigtende motivation eller nedsat impulskontrol hos ældre personer uden tegn på kognitiv svækkelse kan være et tidligt varsel om udvikling af demens. Et nyt studie viser, at neuropsykiatriske symptomer er associeret med biologiske markører for Alzheimers sygdom hos kognitivt intakte raske ældre.

6. juli 2020

piller4
Samtidig behandling med antipsykotika og benzodiazepiner associeret med øget dødelighed

Kombinationen af antipsykotisk medicin og benzodiazepiner er associeret med øget dødelighed blandt patienter med demens, hvis man sammenligner med behandling med antipsykotika alene. Det modsatte er tilfældet for kombinationen af antipsykotisk og antidepressiv medicin: samtidig behandling med de to typer lægemidler er associeret med lavere dødelighed end behandling alene med antipsykotika.

1. juli 2020

WHO-pris1200.jpg
WHO-pris til Gunhild Waldemar

Professor, overlæge og leder af Nationalt Videnscenter for Demens, Gunhild Waldemar har fået tildelt en international pris for sit store og mangeårige arbejde og forskning på demensområdet. Det skete ved WHO’s 146. bestyrelsesmøde i februar 2020, og det bliver fejret i dag ved en mindre ceremoni i Sundhedsstyrelsen.

26. juni 2020

Senest opdateret: 04. juli 2019