Til forsiden

Gode råd om corona og demens

24. marts 2020

Ældre og svage mennesker med demens er særligt udsatte, når det gælder COVID-19. Det betyder, at man bliver nødt til at tage en række forholdsregler som pårørende. Her følger gode råd og anbefalinger.
SST1200.jpg

Vær opmærksom - Mennesker med demens har en skrøbelig hjerne og er derfor også mere udsatte for alvorlige følger af sygdomme som COVID-19 og influenza.
Det er derfor vigtigt, at man holder ekstra øje med symptomer og kontakter lægen, når der er symptomer på forkølelse, hoste, nedsat lungefunktion og/eller feber.

Symptomer kan komme til udtryk på mange måder, fx gennem ændret adfærd, ændret spisemønster, urolig adfærd eller meget stille adfærd. Vær derfor opmærksom på, om personen optræder på en anden måde end han/hun plejer.

Vis hensyn  - Pas godt på hinanden ved at følge myndighedernes anvisninger. Især en god håndhygiejne og fysisk afstand til hinanden er vigtige tiltag for at minimere smitten. Mennesker med demens vil ikke altid være i stand til at hoste og nyse i et lommetørklæde eller i armbøjningen. Derfor bør man tænke i at holde ekstra afstand fra hinanden. Læs mere her 

Se også Sundhedsministerens råd om, hvad vi kan gøre for at passe ekstra godt på vores ældre og svage medborgere i dette videoklip.

Vis omtanke – Med den nye bekendtgørelse fra Regeringen er der nu påbud om ikke at besøge borgere på plejehjem mv. I stedet for besøg kan du bevare kontakten ved at ringe, facetime, sende buketter eller et brev, så personen med demens kan mærke, at du tænker på ham eller hende. Hvis personen med demens er på hospital elle på plejehjem, kan du læse særlige anbefalinger her.

Vær beroligende  - Mennesker med demens vil kunne mærke den ændrede stemning og kan reagere med utryghed på forandringerne. Tag hånd om deres bekymringer, vær rolig, lyt og fortæl, at der er styr på situationen. Læs mere  om gode kommunikationsråd, når du taler med mennesker med demens her.

Vær konkret – Nyhedsstrømmen er stor, så prøv at fortælle, hvad det konkret kommer til at betyde for personen. Det kan være nødvendigt at du sorterer i fakta, da det kan være overvældende og vække bekymring for personen med demens at få for mange informationer på en gang. For nogle kan det være en hjælp at få det skrevet ned og have sedlen liggende på et synligt sted.

Mere viden

Borgerhenvendelser skal fortsat rettes til myndighedernes fælles hotline på tlf. 70 20 02 33.

Der er oprettet to hotlines for medarbejdere og ledere på sundheds-, ældre- og socialområdet:

  • For sundhedsfaglige spørgsmål: Styrelsen for Patientsikkerhed: 70 20 02 66, åben alle dage kl. 9-22
  • For socialfaglige spørgsmål (herunder spørgsmål i relation til fx magtanvendelse): Socialstyrelsen, VISO: 72 42 40 00, åben alle hverdage fra kl. 9-18

Centrale henvisninger

Materiale rettet mod borgere i særlige risikogrupper (ældre og kroniske syge) 

Retningslinje for håndtering af COVID-19 i sundhedsvæsenet (18. marts, 2020)

 

SST-2-1200.jpg