Til forsiden

Informationsmateriale om lægemidler ved demens

10. juli 2019 af Kasper Jørgensen

Sundhedsstyrelsen har udgivet et informationsmateriale om brug af lægemidler ved demens. Materialet henvender sig  primært til plejepersonale, der arbejder med personer med demens og neuropsykiatriske symptomer.   
Brug-af-laegemidler_udgivelse_SST_1200x800.jpg

Informationsmaterialet ’Brug af lægemidler ved demens – til dig, der arbejder med personer med demens’ giver en introduktion til demens, neuropsykiatriske symptomer samt personcentreret omsorg.

Endvidere beskrives hyppigt anvendte lægemidler til personer med demens – det vil sige demenslægemidler, medicin mod søvnløshed, antipsykotisk medicin, medicin mod depression og angst samt medicin mod tvangsgråd. Neuropsykiatriske symptomer kaldes også BPSD, som står for behavioral and psychological symptoms of dementia.

Video fra plejecentre

For at understøtte implementeringen på landets plejecentre er der udarbejdet et undervisningsmateriale i form af en PowerPoint-præsentation med hovedbudskaberne. Præsentationen kan fx anvendes på fælles undervisningsmøder på plejecentre. Den indeholder også videooptagelser med fortællinger og interviews fra tre plejecentre i henholdsvis Gentofte, Vejen og Viborg Kommune. Optagelserne skal være med til at give et indblik i hverdagen på plejecentrene, som hver især arbejder med at nedbringe forbruget af antipsykotika blandt beboerne med demens.

Materialerne, der er tænkt som en støtte i det daglige arbejde med personer med demens, er udarbejdet på baggrund af et initiativ fra den Nationale Demenshandlingsplan 2025 i samarbejde med en faglig arbejdsgruppe med repræsentanter fra FOA, Demenskoordinatorer i Danmark, Dansk Sygepleje Selskab, Nationalt Videnscenter for Demens, Dansk Selskab for Almen Medicin og Dansk Psykiatrisk Selskab.