Til forsiden

ABC Demens - pleje og omsorg opdateres

4. juli 2019

En ny udgave af den gratis e-learning 'ABC Demens - pleje og omsorg' er på vej. Allerede nu kan man smugkigge i den nye version. Og i slutningen af året, vil hele kurset være lanceret i en opdateret version. 
ABC_PLeje_forside.jpg

Hver måned opretter omkring 900 fagpersoner sig som e-learningkursist i 'ABC Demens - pleje og omsorg'. Og på mange arbejdspladser i hele landet er ABC Demens blevet en fast del af kompetenceudviklingen. Nogle steder også som et obligatorisk kursus for nyansatte. 

Teknisk opdatering og ny indpakning

Første del af ABC Demens blev lanceret tilbage i 2013, og i 2016 blev det sidste af de i alt ti moduler publiceret. Siden 2013 er der imidlertid sket meget i den tekniske udvikling, og det har medført en nødvendig teknisk omlægning. 

”Vi ønsker, at kurset skal være lettere tilgængeligt, endnu mere brugervenligt og benytte nogle af de moderne fortælleteknikker, som er udbredt i dag. Derfor justerer vi også formidlingen og moderniserer kurset på den tekniske front, så det fremover også er muligt  at tage kurset på tablets, hvilket har været efterspurgt”, fortæller projektleder og producer Mette Kjær.

Indholdet forbliver det samme

Uddannelsesleder Karen Tannebæk er opmærksom på ikke at ændre markant i det faglige indhold:  

”Langt størstedelen af det faglige indhold, bevarer vi, som det er i dag. Vi får mange positive tilbagemeldinger på, at indholdet er relevant og vedkommende for målgruppen, og at det vigtigt, at kurset relaterer sig til den praksis, som kursisten møder i sin dagligdag. I e-learningen får kursisten viden og eksempler på, hvordan det kan omsættes i praksis, og kurset lægger op til, at kursisten reflekterer over sin egen praksis. Det vil vi holde fast i. Vi ved desuden, at flere arbejdspladser og uddannelsessteder har kurset som en fast del af ’pensum’, så det vil selvfølgelig ikke være relevant eller hensigtsmæssigt at ændre indholdet markant.”

OBS

Eksisterende ABC Demens kursister vil i en overgangsfase stadig se den gamle version af modul 5.
 

Nyoprette kursister vil se den nye version af modul 5 og de øvrige moduler i den eksisterende form. Dette har ikke betydning for at gennemføre kurset og få kursusbevis.  

Alle moduler lanceres i slutningen af 2019

Første skridt i opdateringen har været at ændre modul 5, hvor kursisterne kommer på et virtuelt besøg på plejecentret Møllebo.

Grunden til, at opdateringen starter her – og ikke i modul 1 – er, at vi har fået flere henvendelser fra kursister, som oplever, at det er svært at afslutte netop dette modul. 

”Vi vurderer, at det er bedst for kursisterne at lancere en ny udgave af modul 5 allerede nu, selvom det i sit udtryk ikke ligner de andre moduler. Til gengæld håber vi, at det minimerer de udfordringer, som kursisterne har. De resterende 9 moduler lanceres samlet, når de er produceret i slutningen af 2019,” fortæller Mette Kjær. 

Smugkig i ABC Demens - pleje og omsorg (modul 5):
 

Gerda memory1200.png

I modul 5 besøger man Møllebo og møder 6 forskellige personer med demens. Her ses Gerda, som får støtte til påklædning. Kursisten vælger rigtige svar ved at klikke på felterne (her vises kun et udsnit). De grønne og røde markeringer fortæller om svaret er rigtigt eller forkert.

Rundt om Jens 1200.png

Få øje på mennesket bag demenssygdommen: Jens har brug for støtte til personlig pleje. For at lære ham bedre at kende, får kursisten viden om væsentlige faktorer i Jens' liv og sygdom. Kursisten kan klikke på hvert af de fire felter og læse mere.

Knud1200x800_.png

Knud er også beboer på Møllebo, men er midlertidigt på hospitalet. Her kan kursisten bladre i en billedserie og se, hvordan man bedst støtter Knud til at komme op at gå efter operation.

Fakta om ABC Demens - pleje og omsorg: 

  • Hver måned opretter omkring 900 nye fagpersoner sig som kursist.
  • Kurset er gratis og består af 10 moduler, der sætter fokus på emner som fx kommunikation, pårørendesamarbejde, personcentreret omsorg og dilemmaer i omsorgsarbejdet.
  • Kursisten kan gennemføre kurset i sit eget tempo og til sidst udskrive sig et kursusbevis - det tager ca. 4 timer i alt. 
  • Målrettet medarbejdere, der arbejder med pleje og omsorg for mennesker med demens. Fx social og sundhedshjælpere og -assistenter, sygeplejersker, ergo- og fysioterapeuter. 
  • Udviklet af Nationalt Videnscenter for Demens.
Opret dig som kursist i ABC Demens - pleje og omsorg her