Til forsiden

Nye demenshåndbøger skal hjælpe ledere og medarbejdere

15. marts 2019 af Mette Tandrup Hansen

Sundhedsstyrelsen har udgivet tre demenshåndbøger for medarbejdere og ledere i hjemmepleje og plejebolig. Håndbøgerne indeholder konkrete og praksisnære inputs det social- og sundhedsfaglige arbejde med at sikre god og værdig pleje for mennesker med demens. 
senior_dame_m_plejer_1200x800px.jpg

Håndbøgerne er et af initiativerne i den nationale demenshandlingsplan 2025. De skal være med til at understøtte en mere ensartet høj kvalitet af indsatserne på tværs af kommuner og regioner, skriver Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse. 

Faglig ledelse i praksis

Demenshåndbogen ”Faglig ledelse i praksis” er for alle med et fagligt ledelsesansvar i hverdagen. Lederne har en særlig opgave i at understøtte medarbejdernes arbejde med at skabe trivsel for borgere med en demenssygdom. 

Håndbogen introducerer grundlæggende ledelsesroller og beskriver, hvilke elementer der kan styrke den faglige ledelse – og dermed være med til at sikre kvalitet i arbejdet og skabe forandringer for medarbejdere og borgere med en demenssygdom.

Mennesket i centrum

Håndbogen ”Personcentreret omsorg i praksis” er særligt målrettet medarbejdere. 

Håndbogen giver en introduktion til, hvordan man kan møde mennesker med demens med en personcentreret tilgang og dermed øge deres trivsel og velbefindende i hverdagen. Den indeholder også konkrete eksempler på, hvordan man kan hjælpe og agere over for borgerne, selv når deres adfærd er er svær at forstå. 

I håndbogen er der også en række forskellige metoder og værktøjer, som kan bruges i dette arbejde.

Palliativ pleje, om sorg og behandling 

Den tredje Demenshåndbog ”Palliativ pleje, omsorg og behandling” skal hjælpe medarbejdere og ledere, der arbejder med palliation for mennesker med demens. 

Håndbogen om palliativ pleje, omsorg og behandling har til formål at hjælpe medarbejdere og ledere i nogle af de særlige situationer, man kan stå i, i arbejdet med palliative forløb for mennesker med demens. Håndbogen består af tre moduler, som kan benyttes samlet i deres fulde længde eller som opslagsværker efter behov.

Læs mere og download Demenshåndbøgerne

På Sundhedsstyrelsens hjemmeside kan man se en videointroduktion til demenshåndbøgerne samt downloade den enkelte håndbøger