Til forsiden

Ny retningslinje skal hjælpe medarbejdere, der yder pleje og omsorg til personer med demens

16. januar 2019 af Mette Tandrup Hansen

Sundhedsstyrelsen udgiver i dag en national klinisk retningslinje med ti anbefalinger inden for forebyggelse og behandling af adfærdsmæssige og psykiske symptomer hos personer med demens.   
20151021TB_NVD_Plejehjem80_lowres.jpg
Hovedfokus i anbefalingerne er, at forebyggelse og behandling af personer med demens skal tilrettelægges individuelt, og at man generelt skal undgå at bruge antipsykotisk medicin.

Op mod 90 % af alle mennesker med demens bliver på et tidspunkt i løbet af deres sygdomsforløb ramt af både psykiske og adfærdsmæssige symptomer (BPSD – Behavioral and Psychological Symptoms of Dementia), skriver Susndhedsstyrelsen. Der kan typisk være tale om aggressiv, ophidset og urolig adfærd, irritabilitet, angst, depression, manglende initiativ og motivation samt psykotiske symptomer som hallucinationer og vrangforestillinger.

Der kan være flere årsager til, at sygdomsforløbet udvikler sig sådan, og både biologiske, psykologiske og sociale aspekter kan have betydning.

Ikke-medicinsk behandling

Retningslinjen lægger vægt på, at ikke-medicinsk behandling er førstevalget i forebyggelse og behandling af adfærdsmæssige symptomer.

I stedet skal behandlingen tage udgangspunkt i den enkeltes behov, en såkaldt personcentreret omsorg, og det er naturligvis vigtigt, at medarbejderne kender til principperne ved sådan en tilgang.

Samtidig kommer anbefalingerne ind på andre socialpædagogiske tiltag, som for eksempel erindrings- og musikterapi.

Retningslinjen indeholder også en stærk anbefaling imod at bruge antipsykotika til behandling af aggressiv eller psykotisk adfærd hos personer med demens.

Den anbefaling er i tråd med de gældende retningslinjer og vejledninger på området og påpeger samtidig, at det efter nøje overvejelse kan være relevant at bruge antipsykotika i de særlige tilfælde, hvor den enkelte er svært forpint eller til fare for sig selv.  

Se retningslinjen på Sundhedsstyrelsens hjemmeside:

NKR: Forebyggelse og behandling af adfærdsmæssige og psykiske symptomer hos personer med demens