Til forsiden

Klinisk retningslinje for diagnostik af demens og MCI er udkommet

26. oktober 2018

Sundhedsstyrelsen har udgivet en ny national klinisk retningslinje, der omfatter metoder til udredning og diagnosticering af let kognitiv svækkelse (MCI, mild cognitive impairment) og demens.  
20160126TB_NVD_Genre27-1200x800.jpg

Demenssygdomme udvikler sig i de fleste tilfælde langsomt og snigende, hvilket betyder, at der er en tidlig fase af sygdommen, hvor patienten er præget af kognitiv svækkelse, men hvor kriterierne for en demensdiagnose (endnu) ikke er opfyldt.

Demens er en klinisk diagnose, der stilles på baggrund af en samlet vurdering af symptomer, sygehistorie, laboratorieundersøgelser og forskellige former for scanninger. Der findes således ikke én specifik undersøgelsesmetode eller test, der med sikkerhed kan afklare, om en person har demens eller ej.

Retningslinjen anbefaler derfor en kombination af forskellige tests og undersøgelser, der bør tilbydes personer, hvor der er tvivl om personen har en kognitiv svækkelse eller demens, eller hvor der er tvivl om demenstypen.

Se retningslinjen på Sundhedsstyrelsens website:

NKR: Diagnostik af mild cognitive impairment og demens