Til forsiden

I høring: National klinisk retningslinje for demens og medicinprioritering

6. september 2018 af af Mette Tandrup Hansen

Sundhedsstyrelsen har netop sendt en ny national klinisk retningslinje i høring. Retningslinjen skal bidrage til at prioritere, hvilken medicin personer med demens skal have. Op mod hver femte person med demens får over 10 lægemidler om dagen. Retningslinjen er i høring frem til den 1. oktober 2018.
piller_pakker_1200px.jpg

Omkring 17 pct. af personer med demens får dagligt mere end ti lægemidler. Til sammenligning er tallet for en tilsvarende ældre befolkning uden demens omkring 7 pct. Medicin fylder derfor en væsentlig del af behandlingen af personer med en demenssygdom, og medicinen kan være både mod demenssygdommen og mod andre samtidige sygdomme, skriver Sundhedsstyrelsen på sst.dk.
 
Behandling med lægemidler hos personer med demens kan være særlig vanskelig, da personen med demens ikke altid kan udtrykke sine symptomer, såsom smerter. Derfor har Sundhedsstyrelsen i samarbejde med en arbejdsgruppe valgt at lave anbefalinger for bl.a. medicin mod smerter, søvnforstyrrelser og adfærdsforstyrrelser.

Retningslinjen understreger, at forudsætningen, for at personer med demens kun får den medicin, de har brug for, er, regelmæssig medicingennemgang og prioritering.

Retningslinjen lægger derudover vægt på, at ophør af medicin kræver, at der samtidig er fokus på, om der sker ændringer i symptomer eller adfærd, og i denne opfølgning er det vigtigt at inddrage personen med demens, samt dennes pårørende og eventuelle plejepersonale.  

Retningslinjen er i høring frem til den 1. oktober 2018.

Se høringsmaterialet på høringsportalen