Til forsiden

Ny guide til fysisk træning og aktivitet for mennesker med demens

8. marts 2018 af Mette Tandrup Hansen

Sundhedsstyrelsen har udviklet en træningsguide, som gør det lettere at støtte mennesker med demens i at dyrke motion og være fysisk aktive.  Guiden er udviklet som led i National Demenshandlingsplan 2025 og skal være med til at give flere og bedre tilbud om fysisk træning og aktivitet for mennesker med demens i både let, middel og svær grad.
senior_mand_motion1200px.jpg

”Mennesker med demens har ofte brug for et venligt skub for at blive fysisk aktive, og her kan både kommunale medarbejdere, pårørende, frivillige og foreninger hjælpe. Den nye træningsguide er derfor bygget op, så brugere med meget forskellige behov kan finde inspiration til øvelser og gode råd til at planlægge og bistå borgeren med demens før og under udøvelse af fysisk aktivitet,” siger projektleder Abelone Løgstrup i et nyhedsbrev fra Sundhedsstyrelsen.  

Forslag til konkrete aktiviteter

For at gøre det nemt at finde inspiration til forskellige aktiviteter er træningsguiden er delt op i 5 kendte hverdagsmiljøer:

  • Eget hjem
  • Naturen
  • Træningscenter
  • Pleje- eller aktivitetscenter og forening. 

Guiden indeholder ideer til aktiviteter, der både får pulsen op og integrerer kognitiv træning, ligesom den indeholder gode råd til, hvordan man kan planlægge og gennemføre den valgte træning og aktivitet. Det kan være tips til at finde aktiviteter, der motiverer den enkelte borger med demens eller konkrete råd om verbal og nonverbal kommunikation.

Træningsguiden ligger på Sundhedsstyrelsens hjemmeside og kan tilgås fra både PC, tablet og smartphone: 

Guide til fysisk træning og aktivitet for mennesker med demens

Kommuner skal forebygge og vedligeholde

Kommunerne er efter Serviceloven allerede forpligtet til at tilbyde indsatser, der kan forebygge og hjælpe til at vedligeholde fysiske og psykiske færdigheder, til personer, som har behov for det, fx på grund af demens. Fysisk træning og aktivitet er et eksempel på en sådan indsats. 

Kommunerne modtager derudover i 2018 og 2019 øremærkede midler over bloktilskuddet til at implementere træningsguiden og forankre indsatsen. Det er ambitionen, at alle kommuner vil gøre brug af træningskonceptet, skriver Sundhedsstyrelsen.