Til forsiden

Steen Hasselbalch modtager forskningspris

7. december 2017 af Mette Tandrup Hansen

Steen Gregers Hasselbalch, der er professor og overlæge ved Nationalt Videnscenter for Demens, er årets modtager af Lassen-prisen. Hasselbalch hædres for sin store indsats inden for hjerneforskningen og ikke mindst forskning i Alzheimers sygdom. 
steen_hasselbalch.jpg

Niels A. Lassen-prisen​ er indstiftet til ære for Niels A. Lassen (1926-1997), der er en af det 20. århundredes mest betydningsfulde danske lægevidenskabelige forskere. Lassen var tilknyttet Bispebjerg Hospital og udviklede flere banebrydende metoder til måling af kroppens blodgennemstrømning og stofskifte, og han var pioner i udviklingen af metoder, der i dag med stort udbytte bruges til at kortlægge hjernens funktion.

Steen G. Hasselbalchs tidlige forskning er i virkeligheden en videreførelse af Lassens arbejde, idet han med udnyttelse af nye teknologiske landvindinger og sporstofanalyser kunne vise, hvordan hjernens forbrug af sukkerarten glukose og dermed dens energiomsætning reguleres.

Hasselbalchs doktordisputats fra 2003 handler om den teknologi, som kaldes PET-FDG-scanning.

Steen G. Hasselbalch kastede sig derefter over andre aspekter af hjerneforskning og kom snart ind på undersøgelse af patienter med Alzheimers sygdom. Her forsker han i muligheden for at stille diagnosen tidligt samt at fastlægge graden af Alzheimers med en række metoder, herunder PET-FDG-scanning og PET-scanning af hjernens ophobning af beta-amyloid, som er karakteristisk for Alzheimers sygdom.

Herved bidrager hans arbejde væsentlig til en afklaring af, hvilke sygdomme der rammer hjernen og i hvilken sværhedsgrad - en afklaring, som er af allerstørste betydning for både patient og pårørende.

Prisoverrækkelse på Bispebjerg Hospital 

Prisen overrækkes på Bispebjerg og Frederiksberg Hospitals store forskningsdag, Lassendagen, den 7. december, der også er Niels A. Lassens fødselsdag. Her vil Steen G. Hasselbalch holde et foredrag med titlen: 'Alzheimers Disease. Biomarkers, potentials and limitations'.

Det er 19. gang, at Lassen-prisen uddeles af Niels A. Lassen Fonden. Med prisen følger en medalje og 25.000 kroner.