Til forsiden

Invitation til ph.d. forsvar om biomarkører i forbindelse med frontotemporal demens

27. oktober 2017 af Mette Højrup Kjær

Cand.scient Nina Rostgaard forsvarer sin ph.d.-afhandling: Frontotemporal dementia linked to chromosome 3: Markers, Modifiers and Mechanisms. Alle interesserede er velkomne til at komme og høre forsvaret, som finder sted den 3. november 2017.
20160126TB_NVD_Genre52-1200x800.jpg
Foto af Nina Rostgaard i laboratoriet. (Fotograf: Tomas Bertelsen).

Nina Rostgaard har undersøgt, hvad der sker på celleniveau hos patienter med en arvelig form af demenssygdommen frontotemporal demens. Det har hun både gjort i et studie af hudceller og i et studie af biomarkører.

Cellestudierne viser blandt andet, at nogle af de mekanismer, som normalt er med til at nedbryde defekte proteiner i cellerne, opfører sig anderledes hos mennesker med netop den genmutation, der fører til frontotemporal demens.

Biomarkørstudiet viser, at en generel markør for celledød i hjernen, neurofilament, er forhøjet (i spinalvæsken) hos personer med den sygdomsfremkaldende genmutation, selvom de endnu ikke har fået demenssymptomer. Eftersom hjernen begynder at degenerere allerede før patienten får symptomerne, er det værd at undersøge i et andet studie, om der er hjælp at hente ved en tidligere behandling – allerede fra før patienten oplever forandringer.

Bedømmelsesudvalg:

  • Anne-Marie Gerdes, professor, Klinisk Genetisk afd., Rigshospitalet og Københavns Universitet, (formand).
  • Bente Finsen, professor, Neurobiologisk Forskning, Institut for Molekylær Medicin, Syddansk Universitet.
  • Charlotte Teunissen, lektor, Department of Clinical Chemistry, Head Neurochemistry Laboratory and Biobank, VU University Medical Center Amsterdam, NL

Vejledere:

  • Jørgen E Nielsen, lektor, ph.d., Nationalt Videnscenter for Demens, Neurologisk Klinik, Rigshospitalet og Københavns Universitet.
  • Anja H Simonsen, seniorforsker, ph.d., Nationalt Videnscenter for Demens, Rigshospitalet.
  • Gunhild Waldemar, centerleder, professor, dr. med., Nationalt Videnscenter for Demens, Neurologisk Klinik, Rigshospitalet og Københavns Universitet.


Du er velkommen

Forsvaret foregår fredag den 3. november  kl .14:00 i Auditorium 61A på Rigshospitalet. Alle er velkomne, tilmelding ikke nødvendig.