Til forsiden

Test din hukommelse

22. maj 2014 af Mette Tandrup Hansen

Hvor er bilnøglen? Hvorfor var det lige, jeg gik ud i køkkenet? Er jeg mere glemsom end de fleste? Ny husketest giver dig et fingerpeg om, hvordan din hukommelse har det. Tag testen på din computer eller din smartphone.
Husketest_illustration460pxbred

De fleste har oplevet at glemme en aftale eller ikke at kunne finde det rette ord midt i en samtale. Det er helt normalt. Men det er ikke normalt glemme noget, man har lært for kort tid siden, at lægge brillerne i køleskabet eller at skulle have hjælp til dagligdags gøremål, som man plejer at kunne klare selv.

Husketest

Nationalt Videnscenter for Demens har udviklet en simpel husketest, der er afprøvet på 795 personer i alderen 4 til 86 år. Testen går ud på, at man får vist 30 forskellige billeder, som man skal prøve at huske. Derefter ser man billederne i tilfældig rækkefølge sammen med lignende motiver og skal så klikke på de billeder, man mener at have set før.

Når vi ser billeder, knytter vi automatisk ord og begreber sammen med billederne. F.eks. opfattes et billede af et æble ikke kun som et billede, men fremkalder også et ord ('æble') og et begreb ('en frugt'). Derfor spiller det næppe den store rolle for testen, om man er god til at huske billeder eller ej.

Resultat

95 procent af de, som har taget husketesten, kunne genkende mellem 25 og 30 ud af 30 billeder. 5 procent genkender 24 eller færre billeder ud af de 30 tegninger, de netop har set.

Tag husketesten på din computer eller download den som app til din mobil her:

Har man demens, hvis man klarer husketesten dårligt?

-Problemer med hukommelsen skyldes i de fleste tilfælde stress, depression eller andre sygdomme, der ikke har noget at gøre med demens. Der er også stor variation i, hvor godt raske mennesker husker. Nogle har klæbehjerne, mens andre er mere glemsomme. Det er ikke muligt at stille en diagnose alene ved hjælp af en simpel test som denne. Men hvis du gennem en periode på mindst et halvt år har oplevet en forringelse af din hukommelse, er det en god idé at drøfte det med din nærmeste familie og bestille en tid hos lægen. Det er vigtigt at finde årsagen, så man kan få tilbudt den rette behandling eller støtte, understreger professor i neurologi Gunhild Waldemar, der leder Nationalt Videnscenter for Demens.

Kan man klare husketesten godt og alligevel have en demenssygdom?

- Demens er en tilstand, som kan skyldes forskellige sygdomme i hjernen, og derfor kan de første tegn være meget forskellige. De fleste forbinder demens med hukommelsesbesvær. Men de første symptomer kan også være problemer med sproget, besvær med at finde vej eller nedsat dømmekraft. Man kan derfor ikke bruge et godt resultat af denne hukommelsestest til helt at udelukke demens, siger Gunhild Waldemar.

Læs mere:

10 advarselstegn på demens