Til forsiden

Forskningskonference: Subjektiv hukommelsessvækkelse - en markør for demens?

Nationalt Videnscenter for Demens' årlige konference om ny dansk og international forskning formidlet af en række af de internationalt førende eksperter. I 2018 er temaet subjektive hukommelsesklager og sammenhængen med udvikling af demens senere i livet.
Forskningskonference_vignet_1200x800.png
 • Dato: 30. november 2018
 • Sted: Rigshospitalet, Blegdamsvej
 • Type: Konference
 • Tid: 10:00-16:00
 • Pris: 795 kr.
 • Deltagere: Max 350.
 • Tilmeldingsfrist: Fredag den 9. november 2018 Tilmeld

Subjektive hukommelsesklager er blandt de vigtigste emner inden for demens og kognitiv reduktion. For meget tyder på, at der her er tale om den tidligste kliniske markør for fremtidig demens. Konferencen sætter fokus på, hvordan og med hvad man kan forudsige, hvem der senere vil udvikle demens. Men opgaven er ikke nem – for i klinisk praksis spiller en masse faktorer ind. Blandt disse er stress og  depression, som også belyses på med den nyeste opdaterede viden.

På forskningskonferencen vil danske og internationale forskere gennemgå den nyeste viden om bl.a. prognosen for personer med subjektiv hukommelsessvækkelse, mulige årsager til hukommelsesklager, undersøgelsesmetoder samt sammenhængen mellem kliniske og parakliniske undersøgelsesresultater.

Målgruppe

Forskningskonferencen er rettet mod personer som har erfaring med eller interesse for forskning. Det kan fx være læger, psykologer, sygeplejersker, demenskoordinatorer og demenskonsulenter samt andre fagpersoner, der arbejder med demens. Oplæg er ovevejende på engelsk, og formidlingen er akademisk.

Program

På forskningskonferencen kan man i år høre oplæg om: 

 • A biomarker perspective on Subjective Cognitive Decline
  Giovanni Frisoni, professor of Clinical Neuroscience at the University of Geneva and Head of the Memory Clinic Geneva University Hospital 
   
 • Prognosis of clinical progression in Subjective Cognitive Decline
  Wiesje van der Flier, professor, VUmc Alzheimer Center, Amsterdam
   
 • E-health application in Subjective Cognitive Decline – results from the Euro SCD project
  Linda Wesselmann, neuropsychologist, VUmc Alzheimer Center, Amsterdam
   
 • Betydningen af subjektive hukommelsesklager i klinikken
  Asmus Vogel, neuropsykolog og klinisk lektor, Nationalt Videnscenter for Demens
   
 • Psychological stress in relation to dementia and brain structural changes
  Lena Johansson, senior lecturer, Institute of Health and Care Sciences, Gothenburg

 • Subjektive kognitive klager ved affektive lidelser
  Caroline Ott, psykolog og ph.d.-studerende, Psykiatrisk Klinik, Rigshospitalet
   

Download program for Forskningskonferencen 2018 her 

Download flyer for "Forskningskonferencen" her

Oplægsholdere:

 

1_Wiesje_van_der_Flier.jpg

Wiesje van der Flier 
Professor and head of clinical research at the Alzheimer center of the VU University Medical Center in Amsterdam, the Netherlands. 

She is one of the leading experts worldwide on Subjective Cognitive Decline. She is trained in neuropsychology and is also clinical epidemiologist. She is head of the Amsterdam Dementia Cohort, an ongoing memory-clinic based cohort including over 6000 patients with deep phenotyping (MRI, EEG, CSF biomarkers, and PET) and linked biobank (blood, DNA, CSF). The Amsterdam Dementia Cohort is at the basis of many of the studies performed at the VUmc Alzheimer center. Van der Flier has been (co)promotor of 20 theses and is currently supervising ~10 PhD projects. Van der Fliers main research areas include phenotypical heterogeneity, early diagnosis the role of vascular factors in Alzheimer’s disease.


2_Giovanni_Frisoni.jpg

Giovanni Frisoni 
Professor of Clinical Neuroscience and Head of Memory Clinic, University Hospital of Geneva and University of Geneva, Switzerland. He is scientific director at IRCCS Fatebenefratelli, The National Centre for Alzheimer’s Disease, Brescia, Italy.

Professor Frisoni is a world leading expert on the use of neuroimaging techniques and other biomarkers in persons with or at risk for cognitive impairment and is the author of over 400 scientific papers listed in PubMed.  The Lancet Neurology selected his profile for his scientific and managerial achievements, dedicating an article to him, entitled “Giovanni Frisoni: an innovator with his head in the clouds” (Vol 10, July 2011).


Caroline_Ott_120px.jpg

Caroline Ott 
Psychologist, PhD student. She is part of the Neurocognition and Emotion in Affective Disorders (NEAD) Group based at the Psychiatric Centre Copenhagen, Copenhagen University Hospital, Rigshospitalet, where she is part of a clinical trial investigating the effect of a new psychological treatment targeting objective cognitive impairment in patients with bipolar disorder. Her works extends to patients with unipolar depression, and she has been involved in several publications concerning subjective and objective cognition in affective disorders. 
 4_Lena_Johansson.jpg

Lena Johansson 
Senior lecturer at the Institute of Health and Care Sciences, Gothenburg.

She has published several international scientific papers on the association between stress and future cognitive decline and dementia in highly ranked international journals.


5_Asmus_Vogel.jpg

Asmus Vogel
Neuropsychologist at the Danish Dementia Research Center and associate professor at the Department of Psychology, University of Copenhagen. 

He has conducted several studies on neuropsychological dysfunction in Alzheimer’s disease, Mild Cognitive Impairment and Subjective Cognitive Decline and has published ~50 scientific papers.


6_Linda-Wesselman.jpg

Linda Wesselman
Neuropsychologist and Ph.D. student at the VU University Medical Center in Amsterdam, the Netherlands. 

Her project focuses on Subjective Cognitive Decline and the use of E-health applications.


 

Senest opdateret: 04. oktober 2018