Til forsiden

Dysfagi og tandsundhed

TEMADAGEN ER DESVÆRRE AFLYST. Temadag om sundhed og sygdom i mund og tænder samt ældres behov for assistance til god tand- og mundhygiejne. Få gode råd om, hvordan man undgår fejlsynkning og de helbredsmæssige problemer, der typisk følger af dysfagi. 
Dysfagi_rosa-01.png
 • Dato: 7. juni 2017
 • Sted: Middelfart
 • Tid: TEMADAGEN ER DESVÆRRE AFLYST Tilmeld

Plejepersonale oplever ofte store udfordringer, når de skal hjælpe personer med demens med at børste tænder, hvilket kan medføre dårlig mund- og tandhygiejne. Ligeledes kan nedsat evne til at tygge og synke maden være et problem. Hvis ikke man kan løse disse problemer, kan det medføre alvorlige sygdomme og dårlig ernæringstilstand.

Kurset giver viden om den sunde mund samt hvilke sygdomme og problemer, der kan opstå ved utilstrækkelig mundhygiejne. Kurset har også fokus på dysfagi, der er det faglige begreb for nedsat evne til at findele maden og synke. Deltagerne vil få gode råd om, hvordan man undgår fejlsynkning og de
helbredsmæssige problemer, der er typiske følger af dysfagi.

Kurset indeholder følgende temaer:

 • Sundhed og sygdom i mund og tænder
 • Medicin, livsstil og mund- og tandsundhed
 • Ældres behov for assistance til god tand- og mundhygiejne
 • Dysfagi ved demenssygdom

Download kursusbeskrivelsen for kurset 'Dysfagi og tandsundhed' her (pdf)
Download program for kurset 'Dysfagi og tandsundhed' her (pdf)

Målgruppe

Social- og sundhedsassistenter og sygeplejersker på plejecentre og i hjemmeplejen, samt andre der arbejder med omsorg for mennesker med demens.

Undervisere

 • Tandlæge, ph.d. Birita Ellefsen, Videnscenter for Helbred og Forsikring
 • Tandlæge Lotte Junggren, Tandlægeskolen, Københavns Universitet
 • Ergoterapeut, adjunkt, ph.d. Tina Hansen, Metropol
 • Udviklingssygeplejerske Hanne Jensen, Skovhuset Hillerød

Om underviserne

Tina Hansen har en kandidatgrad i ergoterapi (MSc.OT.) og er ph.d. Hun har tidligere arbejdet som ergoterapeut og er i dag ansat som adjunkt ved Professionshøjskolen Metropol i København. Tina Hansen har været fagkonsulent på Sundhedsstyrelsens nationale kliniske retningslinjer inden for dysfagi samt fysioterapi og ergoterapi til voksne med nedsat funktionsevne som følge af erhvervet hjerneskade. Desuden har Tina Hansen haft flere undervisningsopgaver i dysfagi på efter- og videreuddannelser for ergoterapeuter.

Hanne Jensen er udviklingssygeplejerske på Plejecenter Skovhuset i Hillerød Kommune. Hun har blandt arbejdet med udviklingsprojekter, medarbejderkompetencer, instrukser og vejledninger i ældreplejen. Et af hendes projekter havde som mål at forbedre tandsundheden hos borgere i plejebolig. Hanne Jensen er desuden Marte Meo supervisor og uddanner Marte Meo terapeuter. I øjeblikket er hun i gang med en Master i Sundhedsantropologi ved Københavns Universitet.

Senest opdateret: 02. maj 2017