Til forsiden

Husketest – test din hukommelse

Denne husketest kan give dig et fingerpeg om, hvordan din hukommelse har det. Det er altså ikke en videnskabelig test, og den kan ikke erstatte et eventuelt besøg hos lægen. Husketesten er udarbejdet af Nationalt Videnscenter for Demens.
Husketest_illustration460pxbred

Download Husketesten som app: 

Android app on Google PlayHent appen Husketest til din android-telefon. 

appstore ikon Hent appen Husketest til din iphone. 

Almindelig glemsomhed eller hukommelsesbesvær? 

Mange raske mennesker oplever af og til problemer med at huske. Det er helt almindeligt at glemme:

  • Hvor man har lagt nøgler eller briller
  • Hvorfor man fx er gået ud i køkkenet

Men hvis du gennem en periode på mindst et halvt år oplever, at din hukommelse er blevet væsentligt ringere, så tal med din nærmeste familie og drøft det med din læge.

Problemer med at huske behøver ikke være tegn på demens

Hukommelsesbesvær kan også forekomme i forbindelse med stress, depression eller andre sygdomme.

Husk: Demens er tegn på sygdom - ikke alderdom.


Spørgsmål og svar om Husketesten:
 

1. Er der mulighed for at gemme min score, så jeg kan sammenligne, hvordan jeg klarer testen fra gang til gang?

Nej, det er ikke muligt at gemme sin score, da du er anonym og testen ikke kan genkende dig. Men du kan skrive din score ned, hvis du har tænkt dig at tage testen flere gange.

2. Har jeg en demenssygdom, hvis jeg klarer husketesten dårligt?

Problemer med hukommelsen skyldes i de fleste tilfælde stress, depression eller andre sygdomstilstande, der ikke har noget at gøre med demens. Der er også stor variation i, hvor godt raske mennesker husker. Nogen har klæbehjerne, mens andre er mere glemsomme.

Det er ikke muligt at stille en diagnose ved hjælp af en simpel test som denne. Men hvis du gennem en periode på mindst et halvt år har oplevet en forringelse af din hukommelse, kan det være en god idé at tale med din nærmeste familie eller venner om det. Du kan også overveje at kontakte din læge

3. Kan jeg have en demenssygdom, selvom jeg klarer hukommelsestesten godt?

Demens kan godt starte med andre symptomer end hukommelsesbesvær. I nogle tilfælde starter det med problemer med sproget, problemer med at finde vej eller nedsat dømmekraft. Man kan derfor ikke bruge et godt resultat på hukommelsestesten til at udelukke demens. Læs mere om symptomer på demens

4. Jeg har aldrig været god til at huske billeder - kan jeg stadig godt tage testen?

Testmaterialet består af billeder, men når man ser billederne, knytter man automatisk ord og begreber sammen med billederne. For eksempel opfattes et billede af et æble ikke kun som et billede, men fremkalder også et ord ('æble') og et begreb ('en frugt'). Derfor spiller det formentlig ikke den store rolle, om man er god til at huske billeder eller ej.

Senest opdateret: 13. august 2020