Til forsiden

Forandringer i hjernen ved frontotemporal demens

Frontotemporal demens er ikke en enkelt men mange forskellige sygdomme med hver deres særlige kendetegn. Fælles for sygdommene er, at de alle begynder fortil i hjernen og alene derfor medfører de samme slags symptomer.

Knap halvdelen af patienter med frontotemporal demens har ophobning af tau-protein i nervecellerne, som fremkalder sammenbrud i nervecellernes indre miljø ligesom ved Alzheimers sygdom.

Selvom sygdommen på dette punkt kan ligne Alzheimers sygdom, er den dog anderledes, idet der ikke dannes beta-amyloide plaques, og ved at sygdommen begynder fortil i hjernens pande- og tindingelapper. Alzheimers sygdom begynder længere bagtil i hjernen.

En lige så stor gruppe patienter har ophobning af et andet proteinstof – TDP-43 – i hjernens nerveceller. Denne form for proteinophobning ses også ved sygdommen amyotrofisk lateral sklerose (ALS), og dette forklarer, at den samme person ofte har både frontotemporal demens og ALS.

Læs mere om frontotemporal demens her.

Referencer:

Hasselbalch, S. G. og Stokholm, J. (2011). Demenssygdomme. I: Paulsen, S. (Red.), Forstå demens (2.udgave, s. 53-80). København: Hans Reitzels Forlag.

Senest opdateret: 15. juni 2017