Til forsiden

Alzheimerpatienter med en særlig genvariant har mest gavn af fysisk træning

24. juni 2019

Patienter med Alzheimers sygdom, som bærer genvarianten APOE ε4 allelen, har mest gavn af fysisk træning – både hvad angår kognitive og fysiske mål. Desuden har træningen også en større positiv effekt på deres psykiatriske symptomer. Det viser nyt studie fra Nationalt Videnscenter for Demens.
senior_mand_motionscenter_1200px.jpg

Mange forskningsprojekter har undersøgt, om fysisk træning kan bremse symptomerne hos patienter med Alzheimers sygdom. I det hidtil største danske studie om fysisk træning og demens – ADEX-studiet – deltog 200 patienter fra 7 forskellige hukommelsesklinikker i Danmark.

Resultat af hovedstudiet viste, at moderat til hård fysisk træning har en gavnlig virkning på kondition og på neuropsykiatriske symptomer hos patienter med Alzheimers sygdom.

Hvad er APOE?

APOE har tre alleler (ε2, ε3 og ε4), der parvis kan kombineres til seks genotyper (ε2/ε2; ε2/ε3 ε2/ε4) etc.

Den hyppigst forekommende genotype ε3/ε3 har ingen indflydelse på risikoen for at udvikle Alzheimer. Genotyper med en eller to ε2-alleler er forbundet med nedsat risiko for sygdommen. 

Mens genotyper med en eller to ε4-alleler er associeret med en øget risiko.

Dog er ε4-allelen er hverken en forudsætning eller en sikker markør for Alzheimers sygdom. APOE-status bruges derfor kun i forskningssammenhæng.

Forskere fra Nationalt Videnscenter for Demens har efterfølgende foretaget en supplerende dataanalyse, hvor patienter, der dengang deltog i træningen i ADEX, blev opdelt i tre grupper i henhold til genotype. Studiet er en såkaldt post-hoc analyse, hvor man har gennemført statistiske analyser af forskellige psykiatriske og fysiske mål ud fra, om patienten var APOE ε4 allel bærer eller ej.

Mulig sammenhæng mellem APOE ε4 allelen og udbytte af fysisk træning

Det nye studie viser, at patienter med en eller to kopier af APOE ε4 allelen, har et større udbytte af træningen, end Alzheimerpatienter uden APOE ε4 allelen.

Forskerne mener, at fysisk træning gavner alle patienter med Alzheimers sygdom, men dette studie peger på, at træning er særlig gavnlig for Alzheimerpatienter med APOE ε4 allelen. Træningen forbedrede nemlig både deres fysiske og kognitive formåen samt mindskede deres psykiatriske symptomer.

Studiet er publiceret i Alzheimer’s & Dementia: Translational research and Clinical interventions