Til forsiden

Ny professor i arvelige neurodegenerative sygdomme

28. september 2018

Overlæge Jørgen E. Nielsen er nyudnævnt professor i klinisk neurologi med fokus på arvelige neurodegenerative sygdomme ved Københavns Universitet. 
Prof_Joergen_E_Nielsen_Foto_MathiasLovgreen1200x800.jpg
Ved sin tiltrædelsesforelæsning gennemgik Jørgen E. Nielsen udviklingen fra lokalisation af enkelte gener ved koblingsanalyser til gen-identifikation og efterfølgende forståelse af sygdomsmekanismerne på celleniveau. Med detaljerede kliniske beskrivelser af sygdommene og deres årsager har man det bedste udgangspunkt for at arbejde videre frem mod effektive behandlinger.
Foto: Mathias Løvgren. 

Jørgen E. Nielsen er både med sin forskning og sit kliniske arbejde stærkt dedikeret til at udvikle den bedst mulige behandling til mennesker med sjældne arvelige neurodegenerative sygdomme, som eksempelvis Huntingtons sygdom.  

Han tiltræder i et 5-årigt professorat i klinisk neurologi ved Københavns Universitet, der er tilknyttet en overlægestilling ved Neurologisk Klinik, Rigshospitalet. 

Jørgen E. Nielsen har med sin forskning bidraget med en bedre forståelse af den genetiske baggrund for arvelige neurodegenerative sygdomme. Som forskningsleder i Nationalt Videnscenter for Demens har han opbygget et forskningslaboratorium, der forsker i at forstå sygdomsmekanismerne på celleniveau samt udvikle genterapi til behandling af neurodegenerative sygdomme.

”Vi har store forhåbninger om, at genterapi kan være med til at behandle neurodegenerative sygdomme, som Huntingtons sygdom, i fremtiden,” siger Jørgen E. Nielsen.

Jørgen E. Nielsen har været med til, i samarbejde med Klinisk Genetisk Klinik på Rigshospitalet, at gøre den genetiske rådgivning til et integreret tilbud i Hukommelsesklinikken, som Rigshospitalet i dag kan tilbyde til familier fra hele landet. Det betyder, at både raske mennesker, der har kendskab til arvelige neurodegenerative sygdomme i deres familie, og syge fra de samme familier, i dag kan få et samlet rådgivningsforløb ét sted i samme klinik.

Jørgen E. Nielsen er samtidig med sit professorat ansat som overlæge i Hukommelsesklinikken, Neurologisk Klinik ved Rigshospitalet og som forskningsleder i Nationalt Videncenter for Demens.