Til forsiden

Forskere i Alzheimers sygdom belønnes med The Brain Prize 2018

6. marts 2018 af Mette Tandrup Hansen

Verdens største hjerneforskningspris går i år til fire internationale topforskere, hvis arbejde tilsammen har givet os afgørende viden om de forandringer i hjernen, der fremkalder Alzheimers sygdom. Vinderne blev offentliggjort i dag den 6. marts i forbindelse med Dansk Selskab for Neurovidenskabs forårsmøde.
hjernescan_pegefinger_1200px.jpg

Bag The Brain Prize står Lundbeckfonden og de fire prisvindere er: 

  • Baart De Strooper fra Belgien
  • Michel Goedert fra Luxembourg
  • Christian Haass fra Tyskland
  • John Hardy fra England. 

Tilsammen har de internationalt respekterede forskere dannet grundlaget for udvikling af de lægemidler, der afprøves i behandlingen af Alzheimers sygdom, skriver Lundbeckfonden i en pressemeddelelse. 

 

Hos Nationalt Videnscenter for Demens er man glade for nyheden, og at der bliver sat fokus på at styrke forskningen i demens:

Steen Hasselbalch_142px_hoej.jpg

- Det er meget glædeligt, at The Brain Prize i år går til nogle af de forskere, som har haft størst betydning for det, vi i dag ved om udviklingen af Alzheimers sygdom. Det er et kompleks forskningsområde, og derfor er det vigtigt, at der komme endnu mere fokus på sygdomsmekanismerne bag sygdommen. Med tiden vil det øge mulighederne for at finde en effektiv behandling, der enten kan kurere sygdommen eller dæmpe symptomerne i sådan grad, at de påvirker hverdagen mindst muligt, siger professor i demenssygdomme, overlæge, dr.med. Steen Hasselbalch.

Prisuddeling den 9. maj 

Selve prisuddelingen finder sted den 9. maj ved en ceremoni i Den Sorte Diamant i København. Med prisen følger et beløb på 1 mio. euro til de fire prisvindere. 

 
 

Ingen kender årsagen til Alzheimers sygdom

Den tyske læge Alois Alzheimers beskrev sygdommen allerede i 1906, men ingen ved endnu, hvorfor Alzheimers sygdom opstår. Sygdommen rammer oftest ældre mennesker, men kan forekomme hos voksne i alle aldre.

De typiske symptomer er glemsomhed og problemer med at finde ord, ligesom at evnen til at finde vej, tælle småbeløb sammen eller overskue forskellige situationer er påvirket. Efterhånden som sygdommen udvikler sig, kan der også ske ændringer i følelsesliv, temperament og personlighed. Personer, der ellers er udadvendte, aktive og sociale, kan blive irritable, passive og indesluttede og humøret kan svinge.

Alzheimers sygdom er den mest udbredte demenssygdom og man mener, at omkring 50.000 personer har sygdommen i Danmark. Forekomsten af Alzheimer forventes at stige til det tredobbelte i løbet af de næste 30-40 år.

Prisvindere til Danmark

I forbindelse med The Brain Prize kommer de fire prisvindere til Danmark for at holde foredrag og deltage i konferencer, møder og workshops sammen med danske hjerneforskere.

Programmet er tilrettelagt i samarbejde med landets tre største universiteter, Dansk Selskab for Neurovidenskab og den europæiske hjerneforskningsorganisation FENS.  

Læs mere om The Brain Prize og de fire prisvinderes arbejde her