Til forsiden

Første skridt mod afprøvning af Parkinsonvaccine

14. juni 2012 af Kasper Jørgensen

En klinisk afprøvning af en mulig immunterapi mod Parkinsons sygdom er for første gang sat i søen af et firma i Wien. Vaccinen, der går under det mundrette forsøgsnavn PD01A, retter sig mod alfa-synuclein – et proteinstof, der menes at have en skadelig virkning på hjernecellerne.
forskning

Håbet er at udvikle en vaccine, der gør det menneskelige immunsystem i stand til at identificere alfa-synuclein og danne antistoffer mod dette. Herved skulle den metaboliske omsætning af alfa-synuclein blive påvirket. Proteinet udgør hovedingrediensen i de såkaldte Lewy bodies, der ophobes i forbindelse med både Parkinson og Lewy body demens. Den ny Parkinsonvaccine er beslægtet med de vacciner, der gennem det seneste årti har været under afprøvning mod Alzheimers sygdom. En væsentlig forskel er imidlertid, at Alzheimervaccinerne retter sig mod et andet proteinstof - beta-amyloid.

Parkinsons sygdom er bl.a. karakteriseret ved mangel på signalstoffet dopamin. For et halvt århundrede siden fandt man ud af at fremstille levodopa, der er et forstadie til dopamin. Lige siden har de medicinske behandlingsmuligheder mod Parkinson primært drejet sig om at kompensere for manglen på dopamin. Dopaminpræparater har en dæmpende virkning på symptomer som bevægeforstyrrelser og stivhed, men påvirker ikke den underliggende sygdomsproces. En behandling, der kan medvirke til at begrænse ophobningen af alfa-synuclein og dermed dannelsen af Lewy bodies, åbner i princippet interessante perspektiver. Fx menes demens ved Parkinsons sygdom at være knyttet til forekomsten af Lewy bodies.

Man regner med i første omgang at afprøve immunterapien i et såkaldt Fase 1 studie på 32 patienter med Parkinson tilknyttet Confraternität Privatklinik Josefstadt i Wien. Det er det herhjemme ret ukendte medicinalfirma AFFiRiS AG, der står bag forsøget.