Til forsiden

Pårørende kommer til at krænke demente

8. november 2010 af Kasper Jørgensen

Omkring halvdelen af de pårørende, der passer et dement familiemedlem derhjemme, kommer uforvarende til at udøve verbale overgreb på deres kære.

Cirka en tredjedel beretter om markante krænkelser i form af at bande eller fornærme den demente. Det viser en engelsk undersøgelse, som netop er publiceret i British Medical Journal.

Undersøgelsen fra University College London omfatter 220 pårørende, der passer et dement familiemedlem derhjemme. 115 af disse fortalte, at de undertiden har krænket den demente ved fx at have råbt og skreget af ham eller hende. 74 kunne berette om markante krænkelser, som at de har bandet eller fornærmet den demente. Kun i ganske få tilfælde var der tale om fysiske overgreb.

Forskerne bag undersøgelsen påpeger ud fra disse resultater, at når det kommer til at beskytte svage ældre, skal indsatsen også rette sig mod de nærmeste pårørende. Samtidig skal overgreb mod ældre, demente mennesker kunne kategoriseres ud fra et større spektrum i stedet for at være et spørgsmål om enten eller.