Til forsiden

Partnerskab og personlighed kan mindske risiko for Alzheimers sygdom

3. november 2010

En række studier viser, at risikoen for at udvikle Alzheimers sygdom forøges ved rygning, overvægt, forhøjet blodtryk og andre forhold, som vi normalt forbinder med udvikling af hjerte-karsygdomme. Enkelte studier tyder nu på, at også samlivsforhold og personlighed kan spille ind.

En finsk undersøgelse har vist, at mennesker, der som midaldrende boede sammen med en partner, havde mindre risiko for at udvikle Alzheimers sygdom, når de blev gamle. De tolker dette som udtryk for at den sociale og intellektuel stimulation, man opnår gennem daglig kontakt med andre mennesker beskytter mod udvikling af demens.

Israelske forskere har påvist en sammenhæng mellem menneskers tendens til at bekymre sig om problemer muligvis beskytter mod udvikling af demens. I hvert fald var hyppigheden af demens betydeligt lavere blandt personer, der var tilbøjelige til at bekymre sig og gruble over problemer, end blandt personer, som var mere tilbøjelige til at skubbe problemerne fra sig. Hvordan denne sammenhæng skal forstås, har forskeren imidlertid intet bud på.

Resultaterne fra de to undersøgelser blev præsenteret på den internationale Alzheimerkonference, ICAD 2008.