Til forsiden

Forskningsnyheder

Nationalt Videnscenter for Demens refererer og kommenterer den seneste internationale forskning på demensområdet.

Forskningsnyhederne er opdelt efter årstal. Søg i forskningsnyhederne ved at vælge en kategori i dropdownmenuen.

Leder du efter nyheder om politiske initiativer, arrangementer og andet om demens, så finder du dem i den samlede nyhedsliste her.

Søg i forskningsnyheder


Alz-forskningsfonden_logo.jpg
Alzheimer-forskningsfondens priser 2018

Sygeplejerske og post.doc Aase Marie Ottesen og professor Helle Waagepetersen modtager i år Alzheimer-forskningsfondens to priser på 100.000 kroner for hver deres ekstraordinære indsats indenfor demens. Derudover uddeler fonden 3,4 mio. kr. til ni konkrete forskningsprojekter. Blandt modtagerne her er neuropsykolog Asmus Vogel og læge Christian Sandøe Musaeus fra Nationalt Videnscenter for Demens. 

6. september 2018

Joergen_E_Nielsen_og_Nanna_Dombernowsky
Tiltrædelsesforelæsning om arvelige neurodegenerative sygdomme

Den 21. september 2018 afholder overlæge, ph.d. Jørgen E. Nielsen tiltrædelsesforelæsning i anledning af, at han i april blev udnævnt til klinisk professor i neurologi med særligt fokus på arvelige neurodegenerative sygdomme ved Københavns Universitet. 

22. august 2018

20151021TB_NVD_Plejehjem50_1200x800.jpg (1)
Personcentreret omsorg øger livskvaliteten for personer med demens

Systematisk undervisning af personalet i personcentreret omsorg har en positiv effekt på beboernes livskvalitet og mindsker forekomsten af urolig adfærd. Det viser et stort studie udført på engelske plejecentre. Men personcentreret omsorg havde ikke umiddelbart nogen virkning på forbruget af antipsykotiske lægemidler, som lå stabilt på et relativt lavt niveau under hele studiet.

12. juli 2018

Forskningskonference_vignet_1200x800.png
Program klar for forskningskonference

Temaet for konferencen er subjektive hukommelsesklager og deltagerne får i år mulighed for at høre internationale topforskere som Wiesje van der Flier fra Holland og Giovanni Frisoni fra Italien.  

28. juni 2018

hjernescan_pegefinger_1200px.jpg
Nyt landsdækkende netværk skal bidrage til udvikling af nye lægemidler mod demens

’National Experimental Therapy Partnership’ – NEXT – udvider med et demensnetværk og samtidig indtræder Lundbeck som partner i NEXT. Det nye netværk består af seks danske hukommelsesklinikker, der går sammen om at sikre bedre behandlingsmuligheder for mennesker med demens.    

25. juni 2018

brikker_menneskemaengde1200x800.jpg
Nye landsdækkende tal for demens i Danmark

Nationalt Videnscenter for Demens og Center for Registerforskning på Århus Universitet publicerer i dag nye tal for forekomst og antal nye tilfælde af demens i Danmark. Tallene viser, at andelen af ældre i Danmark, der får stillet en demensdiagnose, falder. Men samlet set stiger antallet af ældre, der har en demenssygdom.

7. maj 2018

Senest opdateret: 20. april 2018