Til forsiden

Forskningsnyheder

Nationalt Videnscenter for Demens refererer og kommenterer den seneste internationale forskning på demensområdet.

Forskningsnyhederne er opdelt efter årstal. Søg i forskningsnyhederne ved at vælge en kategori i dropdownmenuen.

Leder du efter nyheder om politiske initiativer, arrangementer og andet om demens, så finder du dem i den samlede nyhedsliste her.

Søg i forskningsnyheder


hjerne_hvid_baggrund_1200px.jpg
Kan ultralyd bruges i behandling af Alzheimers sygdom?

En af de utallige udfordringerne ved at udvikle medicin mod Alzheimers sygdom er, at det er svært at transportere forsøgsmedicin fra blodet og videre ind i hjernen. En australsk forskergruppe har udviklet en særlig teknik baseret på en kombination af ultralyd og mikroskopiske bobler, der letter adgangen for medicin til hjernen. 

8. november 2019

flere_dør_af_demens_web.jpg
Andelen af nye demenstilfælde falder

Andelen af en ældreårgang, der får en demensdiagnose, er på vej ned. Det viser et nyt dansk landsdækkende registerstudie, der har undersøgt udviklingen i forekomst af demens i perioden 1996 til 2015. Men da antallet af ældre stiger støt år for år, har faldet i andelen, der får en demensdiagnose, dog indtil videre ikke medført et fald i den samlede forekomst af ældre med demens i Danmark.

28. oktober 2019

drop-hånd1200-ny.jpg
Biotekselskab søger godkendelse af forsøgsmiddel mod Alzheimer

Det internationale biotekselskab Biogen annoncerer, at de i starten af 2020 forventer at søge de amerikanske lægemiddelmyndigheder om godkendelse af et nyt forsøgslægemiddel til behandling af patienter med Alzheimers sygdom i tidlig fase. 

28. oktober 2019

fodbold1200.jpg
Professionel fodbold knyttet til risiko for demens

I følge et stort registerstudie har professionelle fodboldspillere ca. 3½ gange øget risiko for at dø af en neurodegenerativ sygdom sammenlignet med andre mænd. Endvidere viser studiet, at sandsynligheden for at få udskrevet et lægemiddel mod demens er øget med en faktor fem blandt tidligere fodboldspillere. 

22. oktober 2019

øje1200.jpg
Øjets nethinde afslører Alzheimers sygdom

Forskere fra Australien og Canada har demonstreret, at scanning af nethinden kan afsløre forandringer, der er udtryk for tidlige tegn på Alzheimers sygdom. Nethindescanning har – hvis de foreløbige resultater holder stik - potentiale til at blive en ikke-invasiv og let tilgængelig biologisk markør for Alzheimers sygdom.

14. oktober 2019

Laila-ph.d..jpg
Ph.d.-afhandling: Velfærdsteknologi i hverdagen

Kan velfærdsteknologi hjælpe mennesker med demens med at mestre hverdagslivet? Neuropsykolog, Laila Øksnebjerg har netop forsvaret sin ph.d., og hun har undersøgt, hvordan velfærdsteknologi kan designes og bruges i hverdagen. 

8. oktober 2019

Senest opdateret: 20. april 2018