Til forsiden

Forskningsnyheder

Nationalt Videnscenter for Demens refererer og kommenterer den seneste internationale forskning på demensområdet.

Forskningsnyhederne er opdelt efter årstal. Søg i forskningsnyhederne ved at vælge en kategori i dropdownmenuen.

Leder du efter nyheder om politiske initiativer, arrangementer og andet om demens, så finder du dem i den samlede nyhedsliste her.

Søg i forskningsnyheder


ADEX-træning-053_web.jpg
Kan fysisk træning hæmme inflammation ved Alzheimers sygdom?

Betændelsesreaktioner, også kaldet inflammation, i centralnervesystemet er en del af sygdomsbilledet ved Alzheimers sygdom. Det har ført til overvejelser om, hvorvidt det kunne have en gavnlig effekt på sygdomsudviklingen at bremse inflammation. Resultater fra et dansk studie tyder på, at fysisk træning kan bidrage til at hæmme inflammation ved Alzheimers sygdom.

9. juli 2019

gruppe_minoritet_1200x800px.jpg
Udviklingen i dødelighed blandt personer med demens

Ældre med demens har to til tre gange så høj årlig risiko for at dø som ældre uden demens. I perioden 1996 til 2015 har den årlige dødelighed både blandt ældre med demens og i den samlede ældrebefolkning været jævnt faldende. Da dødeligheden fortsat er væsentligt forhøjet blandt ældre med demens, er der behov for tiltag, der kan forbedre helbredstilstanden og mindske dødeligheden i denne gruppe.

2. juli 2019

NVD_PHD_IdaUnmackLarsen03_web.png
Ph.d.-forsvar om effekten af fysisk træning hos patienter med Alzheimers sygdom

Camilla Steen Jensen forsvarer sin ph.d.-afhandling: ”Fluid based biomarkers to assess the effect of exercise in Alzheimer’s disease” tirsdag den 2. juli 2019. Alle er velkomne.

24. juni 2019

senior_mand_motionscenter_1200px.jpg
Alzheimerpatienter med en særlig genvariant har mest gavn af fysisk træning

Patienter med Alzheimers sygdom, som bærer genvarianten APOE ε4 allelen, har mest gavn af fysisk træning – både hvad angår kognitive og fysiske mål. Desuden har træningen også en større positiv effekt på deres psykiatriske symptomer. Det viser nyt studie fra Nationalt Videnscenter for Demens.

24. juni 2019

senior_mand_motion1200px.jpg
Motion mindsker ikke skadelig proteinophobning ved Alzheimers sygdom

Dyreforsøg har tidligere vist, at fysisk træning kan mindske mængden af det skadelige protein beta-amyloid i hjernen. Et nyt dansk studie fra Nationalt Videnscenter for Demens finder imidlertid ikke nogen tilsvarende gavnlig effekt af fysisk træning hos patienter med alzheimer. Det skuffende resultat må ses i lyset af, at interventionsperioden på 16 uger var relativt kort, og at interventionen foregik på et tidspunkt i sygdomsforløbet, hvor det måske allerede er for sent at påvirke sygdomsmekanismerne.

19. juni 2019

Mennesker_flok_1200px.jpg
Hvor hyppig er demens blandt yngre?

Selvom demenssygdomme er relativt sjældne blandt yngre, kan konsekvenserne af at blive ramt af demens i en ung alder være særligt alvorlige. Yngre har i højere grad end ældre hjemmeboende børn, de fleste er aktive på arbejdsmarkedet og bidrager til at forsørge familien. Men hvor hyppigt forekommer demens blandt yngre egentlig?

14. juni 2019

Senest opdateret: 20. april 2018