Til forsiden

Forskningsnyheder

Nationalt Videnscenter for Demens refererer og kommenterer den seneste internationale forskning på demensområdet.

Forskningsnyhederne er opdelt efter årstal. Søg i forskningsnyhederne ved at vælge en kategori i dropdownmenuen.

Leder du efter nyheder om politiske initiativer, arrangementer og andet om demens, så finder du dem i den samlede nyhedsliste her.

Søg i forskningsnyheder


Blodproeve 1100x500 px
Niveau af apolipoprotein E i blodet knyttet til risiko for demens

Danske forskere påviser i et stort genetisk studie en årsagssammenhæng mellem et lavt niveau af apolipoprotein E i blodet og demens. Studiet er baseret på data fra mere end 106.000 danske borgere, hvoraf 75.000 fik foretaget en genotypebestemmelse.

10. august 2017

Forebyggelse.jpg
Stort potentiale i forebyggelse af demens

På baggrund af en omfattende gennemgang af den foreliggende forskning vurderer eksperter, at op imod 35 % af alle tilfælde af demens kan tilskrives en række risikofaktorer, der principielt kan forebygges. Det drejer sig om kort eller manglende skolegang, forhøjet blodtryk, overvægt, høretab, depression, type 2 diabetes, fysisk inaktivitet, rygning samt social isolation.

9. august 2017

grøntsager_1200x800 farvejusteret.jpg
Beskytter olivenolie mod Alzheimers sygdom?

Middelhavskost har i en række befolkningsundersøgelser vist sig at være associeret med en mindsket risiko for udvikling af kognitiv svækkelse og demens senere i livet. Olivenolie er en vigtig ingrediens i middelhavskost, og forsøg med ekstra jomfru olivenolie (på mus) tyder på, at olien kan lægge en dæmper på ophobning af skadelige proteinstoffer i hjernen og aktivere cellernes affaldshåndtering.

1. august 2017

madrasser-1200x800.png
Dårlig søvn knyttet til Alzheimers sygdom

Niveauet af proteinstoffet beta-amyloid i hjernen stiger efter blot en enkelt nats dårlig søvn, mens niveauet af tau protein øges efter cirka en uges dårlig søvn. Ophobning af beta-amyloid og tau i hjernen fungerer som biologiske markører for Alzheimers sygdom. Resultaterne indikerer, at kroniske søvnproblemer midt i livet måske bidrager til at øge risikoen for senere udvikling af Alzheimer.

11. juli 2017

20151021TB_NVD_Plejehjem82_1200x800.jpg
Undervægt øger ikke risiko for Alzheimers sygdom

Kan en slank figur øge risikoen for at udvikle Alzheimers sygdom – eller er vægttab en indikator på, at man er ved at udvikle sygdommen? En sammenhæng mellem undervægt og Alzheimer er påvist i nogle undersøgelser, men spørgsmålet om årsag og virkning er omdiskuteret. Resultater fra et nyt dansk studie underminerer, at undervægt skulle kunne være årsag til Alzheimers sygdom. Det er snarere omvendt: Alzheimer kan forårsage vægttab mange år før sygdommen bryder ud.

5. juli 2017

mellemoestlig_familie_colourbox_1200x800.jpg
Nyt forskningsprojekt skal forbedre indsatsen for ældre med etnisk minoritetsbaggrund og demens

Neuropsykolog, ph.d. Rune Nielsen, Nationalt Videnscenter for Demens har netop modtaget 2,3 mio. kr. fra VELUX FONDEN til forskningsprojektet ’CLEAR’, hvis mål er at forbedre rehabiliteringen af sårbare ældre med etnisk minoritetsbaggrund og demens.

3. juli 2017

Senest opdateret: 26. november 2015