Til forsiden

Forskningsnyheder

Nationalt Videnscenter for Demens refererer og kommenterer den seneste internationale forskning på demensområdet.

Forskningsnyhederne er opdelt efter årstal. Søg i forskningsnyhederne ved at vælge en kategori i dropdownmenuen.

Leder du efter nyheder om politiske initiativer, arrangementer og andet om demens, så finder du dem i den samlede nyhedsliste her.

Søg i forskningsnyheder


Salat1200.jpg
Har tarmbakterier indflydelse på Alzheimers sygdom?

Kost har som bekendt indflydelse på bakteriesammensætningen i tarmsystemet – også kaldet mikrobiomet. Ny forskning tyder på, at mikrobiomet og dets nedbrydningsprodukter kan være associeret med afgørende sygdomsprocesser, der ligger bag udviklingen af Alzheimers sygdom.

18. september 2019

kvinde1200x800.jpg
Hvor høj er livstidsrisikoen for Alzheimers sygdom?

Begrebet livstidsrisiko beskriver risikoen for at få en given sygdom, inden man når at dø af noget andet. Ifølge et aktuelt studie vil flertallet af ældre med  prækliniske tegn på Alzheimers sygdom - i form af positive biomarkører for sygdommen - ikke kunne nå at udvikle Alzheimers sygdom i deres resterende levetid.

12. september 2019

plaques
Immunterapi bremser ikke Alzheimers sygdom

Immunterapi mod Alzheimers sygdom ser ud til at virke i den forstand, at behandlingen hos nogle patienter fjerner det skadelige protein beta-amyloid fra hjernen. Men på trods heraf fortsætter udviklingen af demens hos de fleste patienter. 

9. september 2019

bedstefar_barnebarn_1200px.jpg
Motion ser ud til at beskytte mod Alzheimers sygdom

Raske ældre, der er fysisk aktive, udvikler færre sygdomsforandringer i hjernen knyttet til Alzheimers sygdom og bevarer i højere grad deres kognitive funktionsniveau, end mere stillesiddende ældre. Fysisk aktivitet ser med andre ord ud til at have en dæmpende virkning på de sygdomsmekanismer, der med tiden kan føre til Alzheimers sygdom.

28. august 2019

brikker_menneskemaengde1200x800.jpg
Stor variation i forbrug af stærk smertestillende medicin

Andelen af ældre borgere med demens, der behandles med stærke smertestillende lægemidler, varierer betydeligt fra kommune til kommune. For hjemmeboende ældre med en demensdiagnose varierede andelen af personer, der var i behandling med et stærkt smertestillende lægemiddel i 2015, fra knap hver tiende til mere end hver tredje. For ældre i plejebolig med en demensdiagnose varierede andelen af personer, der var i behandling, fra cirka hver fjerde til over halvdelen. Det viser et nyt studie fra Nationalt Videnscenter for Demens. 

27. august 2019

20160126TB_NVD_Genre22-1200x800.jpg
BASIC – et nyt udredningsværktøj for demens

BASIC er et nyudviklet, valideret dansk værktøj til støtte for udredning af demens og mild cognitive impairment (MCI). Værktøjet har væsentligt højere diagnostisk træfsikkerhed end det nuværende standardværktøj Mini-Mental State Examination (MMSE) og er desuden hurtigere at anvende. 

20. august 2019

Senest opdateret: 20. april 2018