Til forsiden

Forskningsnyheder

Nationalt Videnscenter for Demens refererer og kommenterer den seneste internationale forskning på demensområdet.

Forskningsnyhederne er opdelt efter årstal. Søg i forskningsnyhederne ved at vælge en kategori i dropdownmenuen.

Leder du efter nyheder om politiske initiativer, arrangementer og andet om demens, så finder du dem i den samlede nyhedsliste her.

Søg i forskningsnyheder


senior_mand_motionscenter_1200px.jpg
WHO-anbefalinger om nedsættelse af risiko for demens

En sundhedsfaglig ekspertgruppe nedsat af WHO har gransket den foreliggende evidens vedrørende nedsættelse af risikoen for kognitiv svækkelse og demens. Nu foreligger resultatet af eksperternes anstrengelser i form af en rapport med retningslinjer for forebyggelsesindsatsen.

22. maj 2019

Kvalitet af demensudredning varierer på tværs af regioner

Et landsdækkende dansk registerstudie finder væsentlige regionale forskelle i udredning og diagnosticering af demens hos ældre i hospitalssektoren. I Region Syddanmark har 3,6% af ældrebefolkningen en demensdiagnose, hvilket er signifikant flere end landsgennemsnittet på 3%. Region Syddanmark udmærker sig yderligere ved at ni ud af ti ældre med demens er diagnosticeret af en specialist i demens, hvilket kun gælder for tre ud af fire ældre med demens på landsplan.

21. maj 2019

salen_mindre.jpg
Ph.d.-forsvar om forbrug af psykofarmaka til ældre med demens

Læge Ane Nørgaard Christensen har undersøgt forbruget af antipsykotika og andre typer psykofarmaka til ældre med demens. Hun forsvarer sin ph.d.-afhandling: “Use of Psychotropic Drugs in Patients with Dementia: A Nationwide Pharmacoepidemiologic Study" onsdag den 12. juni. Alle er velkomne. 

6. maj 2019

Sygehus_skilt_1200px.jpg
Enestuer forebygger at indlagte patienter udvikler delir

Når ældre patienter får en stue for sig selv fremfor at ligge på en flersengsstue, halveres deres risiko for at blive ramt af den farlige tilstand delir. Det viser et studie fra Århus Universitetshospital publiceret i tidsskriftet Aging Clinical and Experimental Research.

29. april 2019

salen_mindre.jpg
Invitation til ph.d.-forsvar: Marie Bruun

Fredag den 3. maj 2019 forsvarer læge Marie Bruun sin ph.d.-afhandling med titlen: “Data-driven differential diagnosis and prediction of progression in dementia”. Alle er velkomne. 

1. april 2019

alem_praksis_laege_patient_1200px.jpg
BASIC er et nyt værktøj til udredning af demens

Nationalt Videnscenter for demens har udviklet et nyt værktøj til udredning for demens. Værktøjet har fået navnet BASIC (Brief Assessment of Impaired Cognition) og er målrettet til udredning af demens i almen praksis og på demensudredningsenheder.

18. marts 2019

Senest opdateret: 20. april 2018