Til forsiden

Forskningsnyheder

Nationalt Videnscenter for Demens refererer og kommenterer den seneste internationale forskning på demensområdet.

Forskningsnyhederne er opdelt efter årstal. Søg i forskningsnyhederne ved at vælge en kategori i dropdownmenuen.

Leder du efter nyheder om politiske initiativer, arrangementer og andet om demens, så finder du dem i den samlede nyhedsliste her.

Søg i forskningsnyheder


livsstil_1200x800.jpg
Hvor sent i livet kan kognitiv svækkelse modvirkes?

Er det stadig muligt at tillægge sig en sund livsstil og styrke sin modstandsdygtighed mod demens, når man er oppe i årene og allerede føler sig glemsom? Eller er løbet så at sige kørt? Ifølge et studie fra Australien kan ældre mennesker, der oplever kognitiv forringelse, opnå en sundere livsstil og et hurtigere mentalt forarbejdningstempo ved hjælp af et målrettet rådgivnings- og træningsprogram af blot otte ugers varighed.

15. september 2020

20160126TB_NVD_Genre42-1200x800.jpg
Invitation til ph.d.-forsvar

Tirsdag den 1. september 2020 forsvarer læge Le Gjerum fra Forskningsenheden under Nationalt Videnscenter for Demens sin ph.d.-afhandling om biomarkører.

31. august 2020

Løbetur-skov1200x800.jpg
Risiko for demens kan påvirkes

Op imod 40% af alle demenstilfælde skyldes risikofaktorer, som vi selv har mulighed for at påvirke. Det vurderer en ekspertgruppe nedsat af det højt profilerede videnskabelige tidsskrift The Lancet. 

28. august 2020

Forskningsnyheder
Frontlinjenyt fra AAIC-konferencen 2020

Den årlige Alzheimer's Association International Conference (AAIC) blev i juli afviklet som en virtuel konference. Her kan du læse et udpluk af de forskningsresultater, der blev fremlagt på AAIC.

20. august 2020

kryds_tvaers_460x180px
Grundlægges kognitiv reserve allerede i barndommen?

Opvækst i et mentalt stimulerende miljø er associeret med færre Alzheimerrelaterede sygdomsforandringer i hjernen i alderdommen og bedre bevarelse af det kognitive funktionsniveau. Ifølge et nyt studie ser kognitiv stimulation tidligt i livet ud til at have en beskyttende effekt mod karakteristiske neuropatologiske forandringer i hjernen, der med tiden fører til Alzheimers sygdom.

23. juli 2020

dame_briller_1200x500px.jpg
Hvad er mild behavioral impairment?

Svigtende motivation eller nedsat impulskontrol hos ældre personer uden tegn på kognitiv svækkelse kan være et tidligt varsel om udvikling af demens. Et nyt studie viser, at neuropsykiatriske symptomer er associeret med biologiske markører for Alzheimers sygdom hos kognitivt intakte raske ældre.

6. juli 2020

Senest opdateret: 20. april 2018