Til forsiden

Forskningsnyheder

Nationalt Videnscenter for Demens refererer og kommenterer den seneste internationale forskning på demensområdet.

Forskningsnyhederne er opdelt efter årstal. Søg i forskningsnyhederne ved at vælge en kategori i dropdownmenuen.

Leder du efter nyheder om politiske initiativer, arrangementer og andet om demens, så finder du dem i den samlede nyhedsliste her.

Søg i forskningsnyheder


20160126TB_NVD_Genre03-1200x800.jpg
Kvaliteten af demensudredning er god i Danmark

Siden starten af 2016 har alle ambulante udredningsenheder for demens indberettet oplysninger til Dansk Klinisk Kvalitetsdatabase for Demens. Ifølge Kvalitetsdatabasens første årsrapport lever udredningsenhederne op til de vedtagne standarder i 2016, om end der er plads til forbedring, når det gælder varigheden af udredningsforløbet.

16. oktober 2017

20160126TB_NVD_Genre19-1200x800.jpg
Hvor tidligt starter Alzheimers sygdom?

Udviklingen indenfor biologiske markører ved diagnosticering af Alzheimers sygdom medfører, at tidlige tegn på sygdommen kan afsløres op til 10 eller 20 år hukommelsesbesvær eller andre symptomer på demens dukker op. Det har ændret opfattelsen af sygdommen og kan på længere sigt også fremrykke tidspunktet for, hvornår man stiller diagnosen Alzheimers sygdom.

6. oktober 2017

par_i_koekkken_komfur_1200x800.jpg
Sund kost mindsker risiko for demens

Nyere forskning tyder på, at visse kosttyper i det lange løb kan bidrage til at bevare et godt kognitivt funktionsniveau i alderdommen og måske endda mindske risikoen for senere udvikling af demens. Men hvordan fodrer man bedst sin aldrende hjerne? Skal det være med middelhavskost, blodtrykssænkende kost, anti-inflammatorisk kost, ’fornuftig nordisk kost’ eller østersø-diæt? Fire befolkningsundersøgelser fra USA og Sverige giver nogle foreløbige svar.

18. september 2017

vand-og-kande_1200x800.jpg
Lithium i drikkevandet – kan det holde demensen fra døren?

Højere koncentration af grundstoffet lithium i drikkevandet er forbundet med mindre risiko for at udvikle demens. Det viser et landsdækkende dansk registerstudie. Om der er tale om en egentlig årsagssammenhæng er imidlertid uklart, idet den lavere risiko for demens også kan skyldes andre, ukendte forskelle i for eksempel regionale eller sociale forhold.

29. august 2017

Mennesker_flok_1200px.jpg
Hvornår ebber demensbølgen ud?

Europæiske epidemiologer forudser, at antallet af ældre med demens vil fortsætte med at vokse hastigt frem til omkring 2030. Men mellem 2035 og 2040 forventes væksten at gå mere eller mindre i stå og på langt sigt forventes antallet af ældre med demens at stabilisere sig på et nogenlunde konstant niveau. Forudsigelserne er ikke baseret på granskning af krystalkugler, men på udvikling af en dynamisk fremskrivningsmodel.

23. august 2017

20160126TB_NVD_Genre09-1200x800.jpg
Nye lægemidler mod Alzheimers sygdom i støbeskeen

Mere end tredive nye typer medicin mod Alzheimers sygdom er aktuelt under afprøvning i kontrollerede kliniske forsøg. Nogle af dem forventes at kunne komme på markedet inden for de næste fem år. Da flere af lægemidlerne er udviklet med udgangspunkt i en bedre forståelse af sygdomsmekanismerne bag Alzheimer end de eksisterende lægemidler, er der håb om, at de vil have en bedre effekt.

21. august 2017

Senest opdateret: 26. november 2015