Til forsiden

Forskningsnyheder

Nationalt Videnscenter for Demens refererer og kommenterer den seneste internationale forskning på demensområdet.

Forskningsnyhederne er opdelt efter årstal. Søg i forskningsnyhederne ved at vælge en kategori i dropdownmenuen.

Leder du efter nyheder om politiske initiativer, arrangementer og andet om demens, så finder du dem i den samlede nyhedsliste her.

Søg i forskningsnyheder


livsstil_1200x800.jpg
Sund livsstil kan næsten halvere demensrisiko

Resultater fra en stor dansk befolkningsundersøgelse tyder på, at en livsstil med fokus på at mindske risikofaktorer for hjertekarsygdom næsten kan halvere risikoen for at udvikle demens, selv hvis man fra naturens hånd skulle være udstyret med en kombination af gener, der øger risikoen for demens.

7. oktober 2020

Hjertekardiogram1200.jpg
Infektioner øger dødelighed ved demens

Ældre med demens rammes hyppigt af andre sygdomme, herunder infektioner forårsaget af virus eller bakterier. Ny forskning viser, at risikoen for at dø er markant forhøjet for personer med demens, der har været på hospitalet med en infektion, sammenlignet med baggrundsbefolkningen i samme alder. 

28. september 2020

Menneskemængede_460x180px
To udviklingsmodeller for Parkinsons sygdom

Parkinsons sygdom er ikke kun en hjernesygdom. Ny dansk forskning tyder på, at mange tilfælde af Parkinsons sygdom primært starter som en sygdom i mavetarmkanalens nervesystem og først senere i forløbet breder sig til hjernen. 

23. september 2020

livsstil_1200x800.jpg
Hvor sent i livet kan kognitiv svækkelse modvirkes?

Er det stadig muligt at tillægge sig en sund livsstil og styrke sin modstandsdygtighed mod demens, når man er oppe i årene og allerede føler sig glemsom? Eller er løbet så at sige kørt? Ifølge et studie fra Australien kan ældre mennesker, der oplever kognitiv forringelse, opnå en sundere livsstil og et hurtigere mentalt forarbejdningstempo ved hjælp af et målrettet rådgivnings- og træningsprogram af blot otte ugers varighed.

15. september 2020

20160126TB_NVD_Genre42-1200x800.jpg
Invitation til ph.d.-forsvar

Tirsdag den 1. september 2020 forsvarer læge Le Gjerum fra Forskningsenheden under Nationalt Videnscenter for Demens sin ph.d.-afhandling om biomarkører.

31. august 2020

Løbetur-skov1200x800.jpg
Risiko for demens kan påvirkes

Op imod 40% af alle demenstilfælde skyldes risikofaktorer, som vi selv har mulighed for at påvirke. Det vurderer en ekspertgruppe nedsat af det højt profilerede videnskabelige tidsskrift The Lancet. 

28. august 2020

Senest opdateret: 20. april 2018