Til forsiden

Forskningsnyheder

Nationalt Videnscenter for Demens refererer og kommenterer den seneste internationale forskning på demensområdet.

Forskningsnyhederne er opdelt efter årstal. Søg i forskningsnyhederne ved at vælge en kategori i dropdownmenuen.

Leder du efter nyheder om politiske initiativer, arrangementer og andet om demens, så finder du dem i den samlede nyhedsliste her.

Søg i forskningsnyheder


20160126TB_NVD_Genre30-1200x800.jpg
Test fungerer på tværs af kultur og uddannelsesniveau

The Rowland Universal Dementia Assessment Scale (RUDAS) blev udviklet for knap 20 år siden som en kort kognitiv test til identifikation af demens. Målsætningen var, at testen skulle være relativ uafhængig af kultur, sprog og uddannelsesniveau. Nu viser en metatest, at testen fungerer efter hensigten.

13. marts 2020

Samtale-senior1200.jpg
Nyt spørgeværktøj til identifikation af kognitiv svækkelse

BASIC-Q er et nyudviklet, dansk valideret værktøj. Værktøjet er udviklet med henblik på at hjælpe fagpersoner i den kommunale sektor med at identificere ældre borgere med mulig kognitiv svækkelse, som kan have behov for udredning ved egen læge. Værktøjet har høj diagnostisk træfsikkerhed og kan gennemføres på mindre end 5 minutter.

10. marts 2020

lampe-gul-nær1200x800.jpg
40 Hz lysstimulering mod Alzheimers sygdom?

Højfrekvent blinkende lys har ifølge dyreforsøg en stabiliserende virkning på hjernens gammabølger og bidrager til at mobilisere hjernens immunforsvar. Lysstimuleringen aktiverer såkaldte mikrogliaceller, der spiller en vigtig rolle i fjernelsen af skadelige proteinstoffer, der er knyttet til Alzheimers sygdom. 

4. marts 2020

Forebyggelse.jpg
Sammenhæng mellem kropshøjde og risiko for demens

Et stort dansk registerstudie finder en sammenhæng mellem højde for danske mænd og senere risiko for udvikling af demens. Deltagernes højde blev målt omkring 19-20-års alderen i forbindelse med session og oplysninger om senere demensdiagnoser blev trukket fra nationale registre. 

24. februar 2020

brikker_menneskemaengde1200x800.jpg
Nyt estimat af forekomsten af demens

Ifølge et nyt estimat af forekomsten af demens er der ca. 87.000 personer med demens i Danmark. Det lyder måske af meget, men et tidligere estimat lå helt oppe omkring 97.000 personer med demens. Estimatet er udarbejdet af Alzheimer Europe. 

18. februar 2020

hånd1200.jpg
Højt medicinforbrug blandt ældre med demens

Siden årtusindeskiftet er andelen af ældre med demens, der behandles med flere typer receptpligtige lægemidler samtidigt  - også kaldet polyfarmaci - steget betydeligt i Danmark. Andelen af ældre uden demens, der anvender flere typer lægemidler samtidigt, er rundt regnet halvt så stor, men også i denne gruppe ses en betydelig stigning siden starten af 00’erne.

6. februar 2020

Senest opdateret: 20. april 2018