Til forsiden

Fakta-ark: Svigtende sygdomserkendelse

Fakta-arket er til patienter og pårørende. Du kan printe siden eller downloade fakta-arket som pdf-fil.

fakta-ark-banner-orange_web3.jpg

Svigtende sygdomserkendelse eller svigtende erkendelse af symptomer vil sige, at man afviser at være syg til trods for, at symptomerne er ganske tydelige for andre.

Eksempler på manglende sygdomserkendelse kan være at man:

  • afviser at have svækket hukommelse.
  • afviser at have problemer i dagligdagen.
  • overvurderer egne evner.
  • påstår, at man altid har været, som man er nu.
  • er uforstående over for andres oplevelse af forandringerne.
  • erkender problemer, men ikke reagerer følelsesmæssigt på dem.
  • helt afviser at være syg.

Eksempler på svigtende sygdomserkendelse

Mangel på sygdomserkendelse er almindeligt ved demenssygdomme, især ved Alzheimers sygdom og frontotemporal demens.

Manglende sygdomserkendelse er et komplekst fænomen, som kan være mere eller mindre omfattende. Man vil fx ofte opleve, at personen med demens har delvis erkendelse af at have problemer, men er uden forståelse for konsekvensen af problemerne. Personen med demens erkender måske, at han eller hun husker dårligere, men skriver alligevel ikke aftaler i kalenderen.

Det er også almindeligt, at personen erkender nogle symptomer og samtidig helt afviser andre. Yderligere kan indsigten svinge fra dag til dag, så personen med demens nogle gange vil erkende sine vanskeligheder og andre gange vil afvise dem.

I den tidlige sygdomsfase er det almindeligt, at personen med demens erkender symptomerne helt eller delvist. Ved moderat til svær demens ses mere udtalt svigt af sygdomserkendelse. Dette kan øge den psykiske belastning for pårørende og andre omsorgspersoner.

En person med demens og svigtende sygdomserkendelse kan have svært ved at tage imod nødvendig hjælp og har fx svært ved at forstå, hvornår det er på tide at flytte i plejebolig.

Årsager

Manglende sygdomserkendelse skyldes sygdomsprocesser i hjernen og hænger sammen med forringelsen af andre mentale funktioner.

Manglende sygdomserkendelse er som regel ikke udtryk for stædighed eller en psykisk reaktion, hvor personen med demens ikke vil indse, at han eller hun er syg.

Den manglende sygdomserkendelse kan således ikke ændres ved at diskutere med personen eller forsøge at få vedkommende til at se sygdommen i øjnene. Gentagne forsøg på at korrigere og diskutere med personen kan tværtimod medføre irritabilitet og andre symptomer.

Behandling

Der findes ingen medicinsk behandling for svigtende sygdomserkendelse ved demens. Tålmodighed, aktiv lytning og opbygning af tillid udgør vigtige elementer i pleje og omsorg af personer med svigtende sygdomserkendelse.

Tal evt. med lægen eller kommunens demenskoordinator om, hvordan man håndterer udfordringerne.

Leder du efter flere oplysninger om svigtende sygdomserkendelse på internettet, så søg på fagudtrykkene anosognosi og anosodiafori.

Mere information

Få flere oplysninger hos Alzheimerforeningen

(Opdateret juli 2016)

Senest opdateret: 12. juni 2017