Til forsiden

Fakta-ark: Glemsom, men ikke dement – mild cognitive impairment

Fakta-arket er til patienter og pårørende. Du kan printe siden eller downloade fakta-arket som pdf-fil.

fakta-ark-banner_web3.jpg

Mange mennesker bliver med alderen lidt langsommere til at udføre forskellige opgaver og er ofte længere tid om at lære helt nye ting. Derfor er det vanskeligt at kende forskel på almindelige aldersforandringer og tegn på Mild Cognitive Impairment (MCI).

I perioder med bekymring, stress eller nedtrykthed er det almindeligt at være glemsom eller miste overblikket. Det bedres som regel i takt med, at man får det bedre psykisk.

Men hvis man bliver ved med at have problemer med hukommelse eller overblik, og hvis den nærmeste familie bemærker det, kan der være tale om MCI.

Hvad er MCI?

Forkortelsen MCI står for mild cognitive impairment. Forandringerne ved MCI, som fx dårligere hukommelse, kan ikke forklares med alderen alene.

En person med MCI har ikke demens, men risikoen for at udvikle demens er øget.

Hyppighed

Befolkningsundersøgelser viser, at 14-18% af alle over 65 år har MCI. Til sammenligning har kun 5-6% af den ældre befolkning egentlig demens.

Symptomer

Glemsomhed er det mest almindelige problem ved MCI. Men der kan også være vanskeligheder med:

  • koncentration
  • overblik
  • problemløsning
  • at huske ord og navne på ting
  • at finde vej
  • at regne

En person med MCI kan fortsat udføre dagligdags ting, som han eller hun plejer. Det er først, når man skal gøre noget uvant eller indviklet, at det bliver svært. Det kan fx være at arrangere en større familiefest eller at overskue et regnskab.

Tidlig afklaring af symptomer er vigtig

Nogle sygdomme medfører symptomer, der ligner MCI eller begyndende demens. Det gælder fx stofskiftesygdomme, depression eller pludseligt opstået uro og forvirring (delir). Hvis sygdommene behandles, forsvinder hukommelses-problemerne. Også forkert brug af medicin kan give symptomer, der ligner MCI.

Undersøgelser

Ved mistanke om MCI vil lægen ofte starte med at undersøge, om symptomerne skyldes fysisk sygdom eller depression. En neuropsykologisk undersøgelse kan bidrage til at afklare, om problemerne skyldes normale aldersforandringer eller MCI.

Hvis der er tale om MCI, vil lægen evt. tage en prøve fra rygmarvsvæsken eller tilbyde en MR-scanning for at belyse risikoen for at udvikle demens. I nogle tilfælde undersøges også arvelige anlæg for demenssygdomme.

Behandling af MCI

Der findes ingen medicinsk behandling af MCI. Videnskabelige forsøg viser, at ældre med MCI, der motionerer, har nedsat risiko for at udvikle demens. Men selvom motion ser ud til at påvirke forløbet positivt, kan motion ikke helbrede MCI.

MCI kan udvikle sig forskelligt

Nogle personer har MCI i årevis, uden at det bliver værre. Andre oplever ligefrem at få det bedre med tiden. Men generelt medfører MCI en større risiko for at udvikle demens.

De forskellige forløb afspejler, at MCI ikke er en bestemt sygdom, men en fælles betegnelse for flere forskellige tilstande med forskellige årsager. Kontakt din læge ved mistanke om MCI.

Mere information

Få flere oplysninger hos Alzheimerforeningen.

(Opdateret juli 2016)

Senest opdateret: 12. juni 2017