Til forsiden

NemID, e-Boks og digital post

Nedenfor finder du de vigtigste begreber forklaret, som har med digital post at gøre.
Nem id.jpg

Digital postkasse eller e-Boks - hvad er forskellen?

Pr. 1. november 2014 fik alle borgere over 15 år en digital postkasse på Borger.dk

Postkassen på borger.dk modtager post fra det offentlige fx SKAT, kommune eller hospital. Der er også mulighed for at sende breve til det offentlige fra den digitale postkasse.

Hvis man også ønsker at modtage breve digitalt fra private aktører som fx forsikringsselskab, bank og pensionsselskab m.v. kan man gratis oprette en e-Boks på e-Boks.dk . Man kan modtage al post, også den fra det offentlige, i sin e-Boks og behøver derfor kun at tømme én postkasse.

Det vil sige:

  • har man en e-Boks, kan man få al sin digitale post samlet her - både fra private og offentlige afsendere.
  • har man ikke e-Boks, vil man kun modtage post fra offentlige afsendere i sin digitale postkasse (som tilgås fra borger.dk).

NemID - hvad og hvordan?

For at kunne åbne postkassen skal man have en digital nøgle - et NemID.

NemID består af et brugernavn, en adgangkode og et papir-nøglekort med en lang række af 6-cifrede tal. Når NemID anvendes skal brugeren hver gang anvende et nyt tal fra nøglekortet. NemID virker kun som en kombination af brugernavn, adgangskode og nøglekort. (læs mere om NemID)

Hvordan får man NemID?

NemID kan bestilles på hjemmesiden Nemid.nu, hvis man har et gyldigt pas eller kørekort.

NemID kan også bestilles på borgerservice ved fremvisning af pas eller kørekort eller ved fremvisning af sundhedskort samt enten dåbs-/navneattest eller nyeste årsopgørelse fra SKAT.

NemID er strengt personligt - overvej læseadgang

Det er ulovligt at anvende en anden persons NemID. Hvis en person med demens ikke længere er i stand til at bruge NemID, er det ikke tilladt for pårørende eller plejepersonale at logge ind med NemID for personen.

I de tilfælde er oprettelse af læseadgang til en eller flere pårørende en god idé. Har personen ingen pårørende, eller ønsker personen ikke, at pårørende skal have adgang til privat post, skal der ansøges om fritagelse for digital post på borgerservice.

Læs mere om læseadgang og fritagelse

Senest opdateret: 29. maj 2017