Til forsiden

Hvad siger kursisterne om ABC Demens for læger?

ABC Demens for læger er udviklet af Nationalt Videnscenter for Demens. I udviklingsforløbet har en række læger under uddannelse fungeret som testpanel, og det færdige e-learningskursus har fået en positiv modtagelse. 
20160126TB_NVD_Genre39.jpg
Foto: Tomas Bertelsen

I samarbejde med professor Steen Hasselbalch blev det lægefaglige indhold i 2016 skrevet af læge, ph.d. Kristian Steen Frederiksen, som dengang var næsten færdiguddannet som neurolog:

”Vi har lagt vægt på, at kursisten bliver præsenteret for evidensbaseret viden gennem praksisnære cases. Det kan fx være brugen af biomarkører ved udredning af demens, behandling af adfærdsmæssige og psykiatriske symptomer samt sociale og etiske problemstillinger. Casene spænder vidt, og vi har forsøgt at berøre alle faser i et forløb for patienter med demens."

Claire Miller er reservelæge på en neurologisk afdeling. Hun kalder ABC Demens for læger for en genial ”hjemme-på-sofaen” måde at få genopfrisket demensudredningen: 

”Som ny læge på afdelingen synes jeg, at ABC Demens var enormt relevant som introduktion og genopfriskning forud for min første arbejdsdag. Indholdet i kurset afspejler på en troværdig måde det, jeg møder i min kliniske hverdag og kan bestemt anbefales som et lærerigt og nemt tilgængeligt supplement til ens læring."

Speciallæge i almen medicin, Jørgen Peter Ærthøj ser også relevansen af kurset:

”Der undervises ikke nok i kognitiv dysfunktion og demens på universiteterne, men det fylder rigtig meget i den daglige patientkontakt. Derfor er det utrolig vigtig med fælles viden på tværs af sektorer, så alle læger ved, hvordan man opdager kognitive forstyrrelser og håndterer disse mest hensigtsmæssigt. E-læring kan sjældent stå alene, og i mine øjne kan et kursus som dette med fordel indgå som en del af lægernes uddannelse.”

Johannes Krogh, er læge og under uddannelse til speciallæge i psykiatri:

”Som uddannelseslæge i psykiatri er et væsentligt lægefagligt element at skelne mellem fysiske og psykiske årsager til patientens symptomer – det vil også sige ændringer i de kognitive funktioner. ABC Demens for læger er lærerigt og indeholder gode eksempler, som jeg synes er klinisk anvendelige og på et højt fagligt niveau.”

Uddannelsesleder Karen Tannebæk, National Videnscenter for Demens, håber at e-learningen kan øge lægernes interesse og faglige viden om demens, inden de skal ud i klinikken:

”Man kan tilegne sig viden på mange måder, og e-learning har blandt andet den fordel, at man kan gøre det i sit eget tempo. De fleste lærer bedst, når de undervejs skal tage stilling og besvare spørgsmål om relevante patient-cases. Læger under uddannelse har ofte begrænset mulighed for at se patienter med forskellige demenssygdomme i deres kliniske hverdag. Derfor håber vi, at ABC Demens kan ruste dem til at stå fagligt stærkere, og at yngre læger kan bruge det som afsæt for diskussion med mere erfarne kolleger.”

Senest opdateret: 16. november 2018